Az örmény keresztyének hálásak az amerikai elnök bátor tettéért

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) örömmel és hálásan fogadta az amerikai elnök, Joe Biden április 24-i nyilatkozatát, amiben elismerte az örmény népirtás tényét és néven nevezte az örmény keresztyéneket világszerte a mai napig kísértő tragédiát.

White-House.jpg

Fotó: amaa.org

“De arra gondoltam, hogy az igazat is, a bűnöst is megítéli az Isten, mert minden dolognak eljön az ideje, és ő ügyel minden cselekedetre.” (A prédikátor könyve 3:17)

Az Oszmán Birodalom által elkövetett örmény népirtás 106. évfordulója alkalmából Joe Biden amerikai elnök - a választási kampányban tett ígéretéhez híven - 2021 április 24-én hivatalosan is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elismerte az atrocitásokat, és népirtásnak nevezte az örményeket ért mészárlást. Biden elnök nyilatkozata kiegészíti az amerikai képviselőház és a Szenátus korábbi, 2019. évi nyilatkozatát, amelyben elismerték az örmény népirtást.

A népirtás bűntette nem évül el. A nyilatkozattal egy új szakaszba léptünk az igazságért folytatott küzdelmünkben, legyen szó az egy évszázaddal vagy egy évvel ezelőtt elkövetett atrocitásokról. Köszönjük Biden elnöknek a bátor erkölcsi állásfoglalását, és bízunk abban, hogy Isten igazságot szolgáltat “egy nemzet meggyilkolásáért.”

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) egy 102 éves nonprofit szervezet, amelyet 1918-ban alapítottak a massachusettsi Worcesterben, hogy támogassa a Törökország által elkövetett örmény népirtás áldozatait és a világban szétszórva élő örmény keresztyének millióit. A közel-keleti örmény reformétusok mellett az AMAA is egyházunk partnere, és a Hegyi-Karabahban kirobbant örmény-azeri konfliktus során a magyar kormány által folyósított humanitárius támogatás egyik kedvezényezettje. Az azeri agresszió miatt otthonaikat elhagyni kényszerült, Örményországban átmeneti menedéket kereső civilek támogatására biztosított támogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat az örmény szervezettel együttműködve juttatta célba, hogy a szimbolikus magyar támogatás mihamarabb elérje a fegyveres agresszió és üldöztetés elől menekülő örmény keresztyén családokat.

Az AMAA arra kér minden nemzetet, amelyik még nem ismerte el az örmény népirtást, hogy lépjen feljebb az erkölcsi létrán, kövesse Biden elnök példáját, és bátran mondja ki, hogy a másfél millió örmény meggyilkolása az első világháború alatt a huszadik század első népirtása volt. Az AMAA hálás Biden elnök úrnak a bátorságáért és kiváló erkölcsi helytállásáért.

“Ezen a napon minden évben azokra emlékezünk, akik az Ottomán Birodalom idején elkövetett örmény népirtásban vesztették életüket, és elkötelezzük magunkat amellett, hogy megelőzzük az ilyen atrocitásokat” – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Joe Biden amerikai elnök az 1915-ös népirtásról. Az elnöki nyilatkozat kiemeli, hogy az örmény bevándorlók „számtalan módon gazdagították az Egyesült Államokat, de soha nem felejtették el a tragikus történelmet.” Az Egyesült Államok nem azért teszi a nyilatkozatot, hogy hibáztasson, hanem azért, hogy a történtek soha ne ismétlődjenek meg, fogalmaz a nyilatkozat, amit az Ázsiai Egyházak Konfernciájának főtitkára is új esélynek tart arra, hogy a "nemzetközi közösség megújítsa elkötelezettségét arra, hogy az ehhez hasonló atrocitásoknak elejét vegye zűrzavaros világunkban és mindent megtegyen a gyógyulásért és megbékélésért".

Forrás

amaa.org

Amerikai egyházak is üdvözölték a döntést, köztük azok a reformátusok, akik immár két évszázada missziói kapcsolatban állnak az örmény protestáns közösségekkel. Testvéregyházunk, a Krisztus Egyesült Egyháza (UCC), illetve világmissziós szervezete nyilatkozatban üdvözölte a lépést és a krisztusi megbékélés fontosságát hangsúlyozta: "Ma, amikor gyászoljuk, ami elveszett, fordítsuk egyben tekintetünket a jövő felé - tekintsünk arra a világra, amit gyermekeink számára szeretnénk építeni. Egy világra, amit nem mocskol be a bigott fanatizmus és intolerancia mindennapos gonoszsága, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat, és ahol mindenki méltóságban és biztonségban élhet. Közös elhatározással tegyünk meg mindent azért, hogy a hasonló atrocitásokat megelőzzük és az sehol se történhessen meg a világban".