Az EVT békekötést sürget a Koreai-félszigeten

Az Egyházak Világtanácsa nyilatkozatban óv a koreai konfliktus eszkalációjától és imádságra hív a békéért

Ioan Sauca, az Egyházak Világtanácsának (EVT) megbízott főtitkára az ökumenikus szervezet súlyos aggodalmának és döbbenetének adott hangot a 2018-ban a két Korea közötti párbeszéd, valamint együttműködés koordinálására létrehozott keszongi Korea-közi összekötő iroda felrobbantása, és a Koreai-félszigetet újból fenyegető fegyveres konfliktus miatt.

image_preview.jpg

Az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zóna mentén húzódó kerítés

Fotó: Grégoire de Fombelle/WCC

„Koreai tagegyházaival és partnereivel, nemzetközi egyházakkal közösen az EVT több mint 30 éve azon fáradozik, hogy az Észak- és Dél-Korea közötti találkozásokat és párbeszédet előmozdítsa, illetve a konfliktus lezárását és a Koreai-félsziget megosztottságának megszűntetését elősegítse” – emlékeztetett Sauca. „A június 16-i fejlemények keserű csalódást okoztak és a konfliktus eszkalációjával fenyegetnek, különösen a 2018-ban megtapasztalt pozitív fejlemények és vérmes remények fényében, és annak tudatában, hogy éppen a napokban készülünk a koreai háború kitörésének 70. évfordulójára.”

A főtitkár nyilatkozatában arra is emlékeztet, hogy a Koreai-félsziget békéjéért folytatott ökumenikus küzdelem több mint három évtizede alatt egymást váltották a reménység és a kétségbeesés időszakai, de a keresztyén hit biztos alapja az állhatatos reménynek és a töretlen odaszánásnak, amivel a konfliktus megoldására és a Koreai-félsziget megosztottságának megszűntetésére törekedtek.

„Észak- és Dél-Koreát, és minden érintett felet arra szólítunk fel, hogy tartózkodjanak az ellentétek szításától, térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, valamint újult erővel és türelemmel szánják oda magukat a konfliktuskezelés és bizalomépítés kis lépésekben megvalósuló folyamatának. Minden felet arra kérünk, hogy a korai háború kitörésének 70. évfordulóját ne újraéledő szembenállással tegyék emlékezetessé, hanem lehetőségként ragadják meg arra, hogy a régóta függőben lévő háború végére pontot tegyenek, a biztonságos és tartós béke alapjait letegyék.”

A nyilatkozat teljes szövege a szervezet honlapján olvasható.

Ökumenikus békedemonstrácó

Június 25-én lesz hetven éve, hogy kitört a korai háború, amiről világszerte megemlékeznek az egyházak és ökumenikus szervezetek. Bár Észak- és Dél-Korea 1953-ban fegyverszüneti egyezményt kötött egymással, a Koreai-félszigetet megosztó háború máig nem zárult le és maradandó konfliktusforrás a térségben. A koreai reformátusok, az ország legnagyobb felekezeteként, évtizedek óta imádkoznak és törekednek a békére, kiengesztelődésre és a nemzet újraegyesítésére.

A jubileum alkalmából az EVT június 22-én 13 órától youtube csatornáján élőben közvetíti azt az ökumenikus istentiszteletet és megemlékezést, aminek keretében közös, ökumenikus békefelhívást tesznek közzé koreai tagegyházaikkal és partnerszervezeteikkel, valamint a békefolyamatot aktívan támogató keresztyén közöségekkel; egyházak és nemzeti ökumenikus tanácsok képviselőivel együtt. Az esemény annak az egész éves globális imakampánynak a része, amelyik a Koreai-félsziget végleges és fenntartható békéjét hivatott előmozdítani.

Az ünnepi eseményt élő közvetítése a www.oikoumene.org/live oldalon érhető el hétfőn, magyar idő szerint délután 1 órakor. A hozzászólók között lesz Dr. Ioan Sauca EVT főtitkár, Dr. Isabel Apawo Phiri főtitkárhelyettes, Hong Jung Lee, a Koreai Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Frank Chikane, az EVT nemzetközi ügyek bizottságának (CCIA) moderátora, az Amerikai Egyházak Nemzeti Ökumenikus Tanácsának elnöke, John Dorhauer, valamint a béketeremtés folyamatát támogató egyházak és szervezetek képviselői.