Az amerikai egyházak tiltakoznak a gyülekezeteket ért rasszista fenyegetések ellen

Az amerikai egyházak az elnökválasztást követően egyre határozottabban és egyre szélesebb körben, az evangelikál közösségtől az ortodox egyházakig terjedő ökumenikus koalícióban kritizálják a leköszönő elnök választási csalásokról szőtt összeesküvéselméletét, autoriter és rasszista megnyilvánulásait, valamint súlyos aggodalommal szemlélik az ennek nyomában elharapódzó gyűlöletet és társadalmi megosztottságot. Decemberi nyilatkozatukban nyilvánosan kiálltak Raphael Gamaliel Warnock baptista lelkész mellett, aki a Georgia-i szenátusi választások demokrata jelöltjeként rasszista támadások össztüzébe került. Az előzetes választási eredmények szerint az evangelikál közösség megbecsült tagját időközben szenátorrá választották. Az Amerikai Egyházak Nemzeti Tanácsának nyilatkozata elítéli a minap véget ért választási kampányban elszabaduló, tettlegességig fajuló gyűlöletet és a jelenlegi amerikai elnököt támogató, a fehér felsőbbrendűség nevében tüntető szélsőséges csoportok erőszakos fellépését.

19clergy-jumbo.jpg

Raphael Warnock baptista lelkész, szenátorjelölt

Fotó: Patrick Semansky/Associated Press

„Az Amerikai Egyházak Nemzeti (Ökumenikus) Tanácsa (NCC) súlyos aggodalmát fejezi ki az egyre erősödő rasszista retorika, fenyegetések és atrocitások miatt, ami egyházakat, különösen a fekete gyülekezeteket súlytott a 2020-as választási kampányban és a választásokat követően egyaránt."

Prominens, választott tisztségviselők rasszista megnyilvánulásaikkal és azzal, hogy nem hajlandók elfogadni a választások eredményét, alaptalanul vádolva többségében feketék lakta városokat „illegális" szavazatok befogadásával, gyűlöletet szítanak és súlyosbítják a megosztottságot. A hamis vádak következtében fenyegetés érte az NCC családjához tartozó egyházakat, baptista, metodista és evangelikál közösségeket, köztük az atlantai Ebenezer Baptista Gyülekezetet. Egyöntetűen elutasítjuk és határozottan elítéljük ezeket a fenyegetéseket, zaklatásokat és rasszista atrocitásokat, amelyek oda vezettek, hogy embereket késeltek meg a tüntetéseken a választási körzetben.

Miután gyűlölködő e-maileket és telefonhívásokat kaptak, valamint megnövekedett a rosszindulatú megjegyzések és zaklatások száma a közösségi média felületükön, az Ebenezer Baptista Gyülekezet nyilatkozatot tett közzé, miszerint: „Egyesek egyházunkkal szembeni gyűlölettel a szívükben becsmérlő és leplezetlenül rasszista kommenteket tesznek közzé digitális felületeinken, amelyek közül sok sajnálatos módon egyházunk vezető lelkésze ellen irányul." Dr. Raphael Garnier Warnock tiszteletes 2005 óta szolgál a közösség vezető lelkészeként. Warnock pillanatnyiag a szenátusi választások jelöltje Georgiában, korábban az NCC Igazságosság és Érdekképviselet Bizottságának tagja és a Progresszív Nemzeti Baptista Konvent Társadalmi Igazságosság Bizottságának elnöke volt.

„Az Amerikai Egyházak Nemzeti (Ökumenikus) Tanácsa (NCC) egyetért az Ebenezer Baptista Gyülekezettel abban, hogy 'ennek a politikai taktikának a célja, hogy szétválasszanak, megzavarjanak és kimerítsenek minket… de a végül nem a gyűlölet győzedelmeskedik majd."

original_32220b49720908e408d78d43dfeba219.jpg

Ebenezer Baptista Gyülekezet temploma Atlantában

Fotó: afar.com

„Egyetlen egyháznak sem szabadna rasszista fenyegetésekkel szembenéznie, és egyetlen egyháznak sem kéne arra kényszerülnie, hogy növelje a biztonsági személyzet jelenlétét, de különösen fájdalmas ez az Ebenezer Baptista Gyülekezet múltjának ismeretében. Az 1968-as meggyilkolásáig Dr. Martin Luther King Jr. az Ebenezer beosztott lelkésze volt apja Martin Luther King Sr. mellett és a temetésére is az egyház templomában került sor. Édesanyját, Alberta Christine Williams Kinget pedig 1947-ben a vasárnapi Istentiszteleten orgonálás közben lőtték le, amibe a 70 éves nő belehalt. Annak ellenére, hogy az utóbbi nem rasszista indíttatású volt, az incidens okozta trauma hatással volt az egyházra és az ahhoz tartozó közöségre. […]

Az NCC határozottan úgy véli, hogy az amerikai társadalomnak megújulásra van szüksége és elkötelezett a fehér felsőbbrendűség eltörlése mellett, ami a világjárvány, gazdasági visszaesés, a faji leszámolás és a fehér nacionalizmus egyidejű válsága során újból a felszínre került. […]"

Az 1950-ben alapított Amerikai Egyházak Nemzeti Tanácsa (NCC) az USA egyik legnagyobb ökumenikus szervezeteként, küldetésnyilatkozata szerint, meghatározó szerepet játszott az élő Krisztusról szóló tanúságtételben az elmúlt 70 évben. Az NCC 35 millió hívet tömörítő 38 tagegyház széles szövetsége. Csaknem 100 000 protestáns (református, evangélikus, metodista és baptista), anglikán, történelmi afroamerikai, ortodox, evangelikál gyülekezet hangját képviseli. Az NCC tagegyházai osztoznak evangéliumi küldetésükben, hogy „Isten szeretetét és az egység ígéretét hirdessék és képviseljék közösen a nyilvános tereken”. Az ökumenikus közösség prioritásai közé tartozik napjainkban a rasszizmus „felszámolása”, a tömeges bebörtönzések elleni küzdelem és a békére összpontosító vallásközi párbeszéd.

A nyilatkozat teljes

szövege az NCC honlapján olvasható

Az amerikai Evangelikálok Nemzeti Tanácsa (NAE) is határozottan kiállt korábban a választások tisztasága és a keresztyének társadalmi megbékélést sürgető összefogása mellett, imádságra buzdítva híveit a megválasztott elnökért. Az egyházak ökumenikus szervezete, a számos felekezetet, köztük egyházaink református testvéregyházait tömörítő Amerikai Egyházak Nemzeti Tanácsa már ugyancsak kiállt a szabad választások elismerése és eredménye mellett és határozottan elítélte az aktuális elnök felelőtlen és alaptalan támadását a demokrácia alapelveivel szemben. „Az az állítása, hogy a szavazatok számlálása a választások elcsalásával egyenlő, veszélyes beszéd, amiről ő is tudja – és mi is tartunk tőle – alkalmas arra, hogy erőszakot szüljön. Az ilyen megnyilatkozás aláássa azokat az alapelveket, amikre nemzetünk épül” – emlékeztet a szervet vezetőinek nyilatkozata. Az ökumenikus közösség hitéből és a vallás- és szólásszabadságot garantáló alkotmány szelleméből fakadóan is a demokrácia elkötelezett szövetségese az Egyesült Államokban. „Hálásak vagyunk az alkotmányért és a demokráciánkért” – fogalmaznak az egyházvezetők. A demokrácia melletti kiállás, „amely garantálja, hogy minden állampolgárnak legyen szava és szavazata faji hovatartozástól, nemtől és gazdasági helyzettől függetlenül”, az alapja az elnök „szavait és tetteit elítélő nyilatkozatnak” a még mindig folyamatban lévő szavazatszámlálás napjaiban.

A két szervezet december elején a fekete egyházak elleni támadásokat is határozottan elítélte és a rasszizmus bűnét az amerikai demokrácia alapjait fenyegető jelenségként utasította vissza. Az evangelikál közösség a keresztyén gyülekezet által elszenvedett tettleges fenyegetések és üldöztetés kapcsán kijelentette, hogy „szívszorongató látni, ahogy afrikai amerikaiak újból és újból kénytelenek átélni ugyanazt a traumát ebben az országban”. A NAE nyilatkozatában évtizedes rasszizmusellenes elkötelezettségére emlékeztetett, felidézve 2004-ben kiadott nyilatkozatát a Nemzet Egészségéért: „Azok, akik rasszisták vagy közömbösek a rasszizmussal szemben, hamis önképük rabjai, ahogy a másokról alkotott képzetük is hamis; ez pedig elvakítja és érzéketlenné teszi őket a demokrácia alapjául szolgáló közösségtudattal szemben. A nemzet akkor fog felvirágozni, ha a különböző faji és etnikai hátterű emberek képesek közösen és egyenlőképpen hozzájárulni a társadalom életéhez”. A korabeli állásfoglalás nyolc átfogó ügyet és célt nevesített, amelyek az evangelikál közösség számára a Biblia alapján kiemelkedő erkölcsi jelentőséggel bírnak. Ezek közé tartozik a vallásszabadság védelme, az élet szentségének megtartása, a családok erősítése, az igazságosság garantálása a szegények és kiszolgáltatott emberek számára, az emberi jogok megőrzése, a rasszizmusellenesség és az etnikumok közötti igazságosság előmozdítása, az erőszakmentesség és Isten teremtett világának védelme.

Az Amerikai Egyházak Tanácsa ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a választási csalás megalapozatlan és légből kapott vádja felkorbácsolja az érzelmeket és táptalaja az egyházakkal és fekete közösséggel szembeni rasszista retorikának, gyűlöletteli fenyegetéseknek és tettleges erőszaknak.