Afrika békéjének és biztonságának kérdései

 

Az Egyházak Világtanácsának (WCC) Kigaliban megrendezett tanácskozásán Afrika békéjének és biztonságának kérdéseivel foglalkozott több, mint 90 egyházi és ökumenikus vezető. Továbbá megemlékeztek a ruandai etnikai villongásokról, a népirtásról és a múlttal való megbékélést szolgáló egyházi kezdeményezésről is.

A tanács ülését az Egyházak Világtanácsának az Egyházak Nemzetközi Ügyeiért Felelős Bizottsága (CCIA) és az Összafrikai Egyházak Konferenciája (AACC) szervezte, melyet „Béke és Biztonság Afrikában: Ökumenikus Válasz” címmel január 28-31 között tartottak a ruandai Kigaliban.

A rendezvény a Kigali Népirtás Emlékművének tiszteletbeli meglátogatásával kezdődött, majd a nyitó ülést a Ruandai Presbiteriánus Egyház székhelyén tartották meg.Az alkalmon az ökumenikus vezetők Nigéria, Szudán, Szomália, Zimbabwe, Elefántcsontpart és az észak-afrikai országok békéjét és biztonsági helyzetét befolyásoló tényezőivel foglalkoztak elsősorban.
A fent említett befolyásoló tényezők között szerepelt többek között: az emberi jogok megsértése, az etnikai és vallási konfliktusok, a jogállamiság és a demokratikus kormányzás, a vallásszabadság, a fegyverek nagymértékű elterjedése, a militarizálódás és a nemi alapú erőszak.

„Az ökumenikus mozgalmat az afrikai emberek kiszolgáltatott helyzete sürgeti arra, hogy olyan megoldásokat ajánljon, amiknek köszönhetően az Afrikában élő emberek ünnepelhetik és valóban érezhetik, hogy békességben, biztonságban és emberi méltóságban élnek”— mondta Valentine Mokiwa érsek, az AACC elnöke.

A résztvevők reflektáltak Afrika természeti kincseinek kizsákmányolására és gazdasági dinamikájára és politikai erőviszonyaira is.
Dr Mathews George Chunakara, az Egyházak Nemzetközi Ügyeiért Felelős Bizottságának elnöke „Béke, biztonság és emberi jogok a kialakuló geopolitikai kontextusban” c. előadásában elhangzott: „A kialakulóban lévő geopolitikai változások és az új világrend indokolják a biztonsági programtervezet alternatív modelljének létrehozását. Ennek a biztonsági programtervezetnek pedig meg kell erősítenie azt a kardinális alapelvet, amely biztosítja majd az emberi jogokat és az emberi méltóságot.”

Az afrikaiak méltóságának megerősítése

„Az afrikai polgárháborúk tulajdonképpen a sikertelen dekolonizációs folyamatokra adott válaszok voltak. Ez a folyamat aztán modern környezetben, összetett geopolitikával rendelkező mesterségesen létrehozott országok irányítását adta át egy olyan vezetőségnek, akik korábban soha nem voltak ilyen feladatnak kitéve ”— fejtette ki Patrick Mazimhaka, az Afriaki Unió volt elnökhelyettese, majd végül hozzátette: „az afrikai kontinens minden szintjén szükséges a béke és a biztonság ahhoz, hogy megerősítse és fenntartsa az afrikaiak méltóságát”.

„A Kigali Tanács lehetőséget biztosít az Afrikai Egyháznak és az ökumenikus vezetőknek arra, hogy felülvizsgálják a konfliktusoknak, az erőszaknak és az emberi élethez és méltósághoz való jogoknak kritikus helyzeteit” nyilatkozta Dr Nigussu Legesse, az Egyházak Világtanácsa (WCC) afrikai programjainak vezetője.

Az elmúlt években a CCIA több afrikai gyülekezetet támogatott már a béke, a biztonság és az emberi jogok problémáinak kezelésében, különösképpen több konfliktusos helyzet megoldásában volt már szükség a segítségére.
Ez a konferencia volt a második a CCIA által eddig szervezett tanácskozások között. Az ezt megelőző Ázsia kérdéseivel foglalkozott, míg az ezt követő Latin Amerikára fog fókuszálni.

Forrás: www.oikoumene.org

Fordította: Povodor Judit