A REV ellenzi a koreai hadgyakorlatokat

Koreai tagegyházaival közösen a Református Egyházak Világközössége (REV) aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok és Dél-Korea közös, a Koreai-félszigeten tartott hadgyakorlata miatt:

980x520-KoreaPeace.jpg
„Ezek a harci kocsikat, amazok a lovakat emlegetik dicsekedve, mi pedig Istenünknek, az Úrnak a nevét.” (Zsolt 20,7)

A békét sem a Korai-félszigeten, sem máshol a világban nem mozdítja elő a pusztító fegyverekbe fektetett tőke. Ehelyett kölcsönös bizalomra és párbeszédre van szükség a béketeremtésben. Bár a hadgyakorlatok idén a korábbinál szerényebb keretek között valósulnak meg, mégis azzal fenyegetnek, hogy destabilizálják a térséget és Észak-Korea nyomásgyakorlásként értékeli azokat.

A jelenlegi hadgyakorlat ténye visszalépést jelent a 2018-as Panmunjom-i Nyilatkozatban foglaltakhoz képest. A REV arra hívja tagjait és a globális közösséget, hogy imádkozzanak és tegyenek a békéért. Egyben megerősíti elkötelezettségét a nukleárisfegyver-mentes világ mellett, és világszerte nukleáris leszerelésre szólít fel.

A Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsával (NCCK) közösen, az emberek biztonsága érdekében, határozottan sürgetjük az ellenséges politikai és katonai akciók azonnali felfüggesztését, amelyek csak a szembenállást és konfliktust növelik a Koreai-félszigeten.

„A hadgyakorlatok ténye is azt mutatja, hogy egyik kormánynak sincs igazából szándékában békés eszközökkel előmozdítani a békét, annak ellenére, hogy soha vissza nem térő esélyük lett volna arra, hogy új irányt szabjanak a folyamatnak” – fogalmazott Hong Jung Lee, az NCCK főtitkára, a REV végrehajtóbizottságának tagja egy múlt heti sajtóeseményen.

„Hisszük, hogy a békéhez csak békés eszközökön át vezet út, ezért imádkozni fogunk, valamint összefogunk a világ vallási vezetőivel és civil szervezeteivel, hogy megszülessen a háborút lezáró nyilatkozat, békekötésre kerüljön sor, és eljöjjön a tartós béke időszaka a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsia térségében” – fogadta meg Lee nyilvános beszédében.

Forrás:

www.wcrc.ch