A világban

Hírek

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

További hírek

Az értelem és a lelkiismeret ítélőszéke elé állítottuk a keresztyénséget!

Lesslie Newbigin 1989-ben írta meg az Evangélium a pluralista társadalomban című könyvét, amely 2006-ban jelent meg magyar nyelven a Harmat kiadó gondozásában. Felvetődik a kérdés, hogy miért foglalkozunk egy ilyen régóta elérhető művel. A válasz egyszerű: mert azóta is időszerű, sőt talán még aktuálisabb is, mint korábban volt.

Halálos ítélettel ér fel Szomáliában Jézus követése

Szomália lakossága korábban kifejezetten toleráns volt a más vallásúakkal, de az utóbbi évtizedekben az iszlamista terror és a szélsőségesek térnyerése miatt már a saját családjukban sem bízhatnak a keresztyének, akik az életüket kockáztatják, ha Bibliát vesznek a kezükbe.

Az egyház nem egy érdekvédelmi szervezet, amely magának gyűjt

A görögországi Szalonikiben tárgyalt a Református Egyházak Világközösségének Európai Területi Tanácsa. Az összejövetel középpontjában az orosz–ukrán háború és következményei, valamint az igaz istentisztelet állt. Balog Zoltán püspököt kérdeztük a találkozóról és a tapasztalatairól.

Európai reformátusok Ukrajnáról és az igaz istentiszteletről

Az ukrajnai háború okozta humanitárius és politikai helyzetre adott válaszokat, Az egyház igaz istentiszteletéről napjaink szorongatott helyzetében című dokumentumot és a tagegyházakat érintő egyéb aktuális kérdéseket tárgyalta meg a Református Egyházak Világközösségének Európai Területi Tanácsa az európai református egyházak képviselőivel 2023. május 4–5-én a görögországi Szalonikiben.

Kilakoltatják az oroszbarátnak tartott szerzeteseket a kijevi barlangkolostorból

A szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra épületét a háború kitörése után Moszkvával szakító Ukrán Ortodox Egyházhoz tartozó szerzetesek lakják, akik a felszólítások ellenére nem hajlandók távozni onnan. Az ukrán politikai vezetés azonban mindent megtesz, hogy az ukrán állam tulajdonában lévő létesítményekből eltávolítsa az oroszbarátnak tartott egyház embereit.

További tartalmak

Események