A világban

Hírek

isten_csempésze

„Isten csempésze” Megváltójához költözött

Anne van der Bijl 94 évesen hunyt el szeptember 27-én. Az András testvérként ismert misszionárius egy kék bogárhátúval járta be a keleti blokk országait még a rendszerváltozás előtt, és csempészte be a Bibliát a vasfüggönyön túlra. Öröksége, az Open Doors nevű felekezetközi missziós szervezet pedig folytatja munkáját, és világszerte terjeszti a Szentírást, illetve a keresztyén irodalmat az üldözött hívők között.

Tovább a cikkhez
missziós út 2. (f.Dobos Ágoston).jpg

Két hét élménye húsz évre meghatároz

Amikor a külmisszió kifejezést halljuk, sokszor a korábbi századok hithősei jutnak eszünkbe, pedig akár mi magunk is részesei lehetünk egy kiküldetésnek. Ilyen missziói úton vett részt Dobos Ágoston református lelkipásztor is a Vision School szervezésében. A lelkészt, aki az amerikai egyesült államokbeli Ohióban doktorált missziológiából, külmissziós tapasztalatairól kérdeztük.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán Lengyelországban 2. - MTI.jpg

Közösségben a lengyel reformátusokkal

– Válságok idején a megrendíthetetlen, örök fundamentumokra kell építeni – hangsúlyozta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház püspöke. A Zsinat lelkészi elnöke a lengyelországi Łódźban vett részt a Lengyel Református Egyház új püspöke, Semko Koroza beiktatásán.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

További hírek

Irán újra forrong

Két hónapja tartanak a Mahsza Amini halála miatt kirobbant utcai tiltakozások, és úgy tűnik, a feszültség megállíthatatlanul fokozódik. Sokak szemében elérhető célnak tűnik a szigorú iszlám rendszer megdöntése. Férfiak és nők, fiatalok és idősek a „Nő, élet, szabadság!” jelszóval kiáltanak demokratikus változásokért.

Gólkirály misszióban

Javában zajlik a futball-világbajnokság, amelyet a világ megkülönböztetett figyelemmel kísér. Szinte minden fiatal labdarúgó leghőbb vágya, hogy gólt szerezzen csatárként, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ünnepelt hőseként nemzete színeiben. A skót James Stewart a XX. század egyik legjobb középcsatára lehetett volna, de vajon miért nem emlegetjük mégsem úgy manapság, mint Pelét, Maradonát vagy a mi Puskásunkat?

Az elrejtett templomok és letagadott élőhalottak földje – Keresztyének Katarban

Sört akarunk! – olvashattuk a szurkolók követelését már a katari labdarúgó-világbajnokság első meccsei után a világsajtóban. Ki megmosolyogta az alkoholtilalmat, ki átkozta, de az emberek többségéhez sajnos az ennél fajsúlyosabb problémák el sem jutottak: a nők helyzete, az építkezéseken halálra dolgoztatott munkások kérdése, valamint a keresztyének elnyomása az országban.

Tehetünk-e az álhírek ellen?

A fake news olyan jelenség, amellyel együtt kell élni – mondta Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora azon a konferencián, amelyet az álhírek terjedéséről, kialakulásáról, felhasználásáról rendezett a Protestáns Újságírók Szövetsége, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Károli Gáspár Református Egyetem.

Fogynak-e a keresztyének?

Csökken vagy nő a keresztyének száma? Itt, Európa közepén rendre azzal szembesülünk, hogy egyre kevesebb követője van Jézus Krisztusnak, és az Egyesült Államokból is hasonló hírek érkeznek. De mi a helyzet, ha kilépünk szűkebb kulturális környezetünkből?

További tartalmak

Események

térkép no