A világban

Hírek

278082455_540059324152288_899096626593333604_n.jpg

Európai reformátusok szolidaritása és húsvéti üzenete

A Református Egyházak Világközösségének (REV) európai vezetőtestülete nevében Martina Wasserloos-Strunk elnök pásztori üzenettel fordult a tagegyházakhoz szolidaritásra és imádságra hívva őket és méltatva az ukrajnai egyházak, köztük a kárpátaljai reformátusok szolgálatát a háború napjaiban.

Tovább a cikkhez
finn miniszter.jpg

Felmentés a szólásszabadság-perben

Minden vádpont alól felmentették Päivi Räsänen volt finn belügyminisztert és Juhana Pohjola evangélikus püspököt. A Helsinki Bíróság a nemzetközi figyelmet kiváltó szólásszabadság-perben március 30-án hozott elsőfokú ítéletet.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

980x520-StopOccupation (1).jpg

Reformátusok a közel-keleti közösségekért

Tapasztalatainkat megosztani, egymás meghallgatni, egymás történeteire odafigyelni, közösen mérlegelni és felismerésre jutni, hitünket megvallani, bizonyságot tenni és együtt megújulni. Ez a célja a világ reformtátussága párbeszédének, aminek legutóbbi alkalma a Közel-Keletre fókuszált.

White-House.jpg

Az örmény keresztyének hálásak az amerikai elnök bátor tettéért

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) örömmel és hálásan fogadta az amerikai elnök, Joe Biden április 24-i nyilatkozatát, amiben elismerte az örmény népirtás tényét és néven nevezte az örmény keresztyéneket világszerte a mai napig kísértő tragédiát.

00_hassakeh.jpg

Szíria: remény a menekülés és a nélkülözés közepette

A szíriai háború közepette Mathilde Sabbagh, amint befejezte teológiai tanulmányait, visszatért szülővárosába, az északkelet-szíriai Haszakehba, hogy az ifjúsági misszióban szolgáljon. Senki sem számolt azzal komolyan, hogy szolgálata újra életet hoz a gyülekezetbe.

További tartalmak

További hírek

Vér az oltáron: keresztényüldözés Nigériában

A pünkösdvasárnapi mise a végéhez közeledett a Szent Ferenc katolikus templomban a nigériai Owo városában, amikor fegyveresek rontottak be, és ötven embert megöltek. Uma A. Onwunta nigériai lelkész, a Református Egyházak Afrikai Közösségének (ACRC) elnöke és Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója is elmondták: ilyen keresztényellenes támadások eddig Nigéria délnyugati részén nem történtek. Lehetséges, az Észak-Nigériára jellemző durva keresztényüldözés átterjed az egész országra.

Szabadon olvasni a Bibliát és hinni Jézusban

A keresztényüldözésről rendezett konferenciát a Danube Institute Budapesten. A rendezvény egy nagyobb konferenciasorozat bevezető alkalma volt, amelyen általános áttekintést kaphattak a résztvevők az üldözött keresztények helyzetéről a világban. A cikk első felében a két kiemelt előadó, Janine di Giovanni és David Curry felszólalását ismertetjük, második felében az egyes országokról, témakörökről elhangzott előadásokat.

Kié lesz a régió és a vallás?

A kijevi jeges szélben a Pecserszka Lavra ortodox barlangkolostor macskaköves udvarán áll fekete köpenyében az orosz egyház püspöke. A távolban tüzérségi ütegek dörögnek. Napról napra összeszoruló szívvel nézi, hogyan nyeli el lassan a várost a háború. A harcokban az ortodox keresztyénség szent helyei is veszélybe kerültek, így a Dnyeper folyóra néző templomok sora, amelyeknek hagymakupolái nemrég még békésen csillogtak a napfényben.

Amikor háborúk zaját halljátok

Ukrajna már hetek óta számított az orosz invázióra, majd a hosszú nyilatkozatháború után február 24-én megkezdődtek az ország számos pontját érintő orosz támadások, és a fegyverropogás valóságossá vált. Weberné Zsikai Mária újságíró a konfliktus hátteréről írt a Reformátusok Lapjába.

Az EVT továbbra is párbeszédet sürget Ukrajnában

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), Ioan Sauca főtitkár korábbi nyilatkozatát megerősítve, legutóbbi nyilvános felhívásában is a fegyveres szembenállás azonnali beszüntetésére szólít fel Ukrajnában. „Isten a béke Istene, nem a háborúé és a vérontásé” – fogalmaz nyilatkozatában.

További tartalmak

Események

térkép no