A Tiszántúli Református Egyházkerület állásfoglalása a kunágotai helyzetről

2020. január 18., szombat

Tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét, ugyanakkor a zéró tolerancia elvét alkalmazzák a szexuális visszaélésekkel és az erőszakkal szemben – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület közleményében, amelyet a Kunágotán kialakult helyzettel kapcsolatban adtak ki.

A közelmúltban napvilágot látott hírek szerint a bíróság egy hónapra letartóztatott egy lelkészt, aki ellen szexuális erőszak gyanúja miatt indult eljárás. Egyházunk az érintett férfit január 9-én felfüggesztette, ellene fegyelmi eljárás indult.

A kialakult helyzetről a Tiszántúli Református Egyházkerület közleményt adott ki:

A Békési Egyházmegye Elnöksége H. G. lelkész ellen 2020. január 8-án fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg január 9-ével felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól. Ha ártatlansága a rendőrségi vizsgálat során bebizonyosodik, úgy az ellene indított eljárást megszüntetik és a lelkészi szolgálatba visszahelyezik. Ha azonban a bűnössége bizonyítást nyer, úgy a fegyelmi eljárást lefolytatják ellene. A felfüggesztés ideje alatt a környékbeli lelkészek látják el a helyettesítési szolgálatokat.


A Tiszántúli Református Egyházkerület, miközben tiszteletben tartja, hogy az érintettet megilleti az ártatlanság vélelme, megerősíti, hogy a szexuális visszaélésekkel és az erőszakkal szemben a zéró tolerancia elvét alkalmazza, és a kialakult tragikus élethelyzetekben Isten irgalmát kéri. Egyházunk közössége minden eszközével a sérelmet szenvedett áldozatok mellett áll és számukra minden segítséget meg kíván adni.

 

Debrecen, 2020. január 18.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió