Magyar kultúra napi ünnepség

2019. január 20., vasárnap, Szatmárcseke

Hálaadó istentiszteletre és ünnepi közgyűlésre vár mindenkit a Kölcsey Társaság és a szatmárcsekei önkormányzat január 20-án, vasárnap délelőtt 11 órakor a helyi református templomba.

Igét hirdet Fekete Károly református és Palánki Ferenc római katolikus püspök. Az ünnepségen átadják a Kölcsey Társaság 2019. évi díjait. Az ünnepség koszorúzással folytatódik a szatmárcsekei református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékénél.

A koszorúzási szándékot (az intézmény és a koszorúzók nevét) január 16-ig kell jelezni a kolcseytarsasag@gmail.com e-mail címen. A szervezők január 20-án 10.10-kor ingyenes autóbuszt indít Fehérgyarmatról a postahivatal elől.

Kölcsey Ferenc (1790-1838), a reformkor költője, politikusa és szónoka volt. 1815-ben került testvéreivel megörökölt szatmárcsekei birtokára és rövid megszakításokkal haláláig élt ott. Műveinek nagy részét, közte a Himnuszt is, a hajdani Csekén alkotta. A Hymnus, a' magyar nép zivataros századaiból című művének kéziratát 1823. január 22-én tisztázta le, ezt a napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.