Magyar szórvány napja

2018. november 17., szombat, Monor

Monor két református gyülekezete, a szintén monori Bethlen Gábor Erdélyi Körrel közösen november 17-én, szombaton, 16 órától nagyszabású műsort rendez. Az alkalom igyekszik rávilágítani arra a tényre, hogy a határon túli magyarság, akár tömbben, akár szórványban él, főleg ott tudott megmaradni, ahol a történelmi felekezetek – így a református egyházközségek is – megmaradtak, megmaradhattak, és ennek értelmében működhettek is, élő közösségben tartva össze az ott élőket.

A Magyar Országgyűlés 2015-ben fogadott el határozatot a „Magyar Szórvány Napja" hazai megrendezésének ügyében. A határon túli tapasztalatokat figyelembe véve november 15-ét, Bethlen Gábor, erdélyi fejedelem születésének napját választották a szórványmagyarsággal foglalkozó tematikus nap dátumának.

A rendezvény emiatt felekezeti szervezésű alkalom, amelyben „szakmai" társrendező a Bethlen Gábor Erdélyi Kör, mint a Monoron – gyakorlatilag egyedüli, kifejezetten határon túli kötődésű – kulturális szervezet. A Kárpát-medence különböző részeiből érkező vendégeink pedig önálló előadásban, illetve fórumbeszélgetésen ismertetik szórványbéli tapasztalataikat.

Beszédet mond Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke és Mucsi Géza, a Nemzetpolitikai államtitkárság politikai tanácsadója.

Helyszín: Monori Művelődési Központ nagyterme (2200 Monor, Bocskai utca 1.)

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió