Kottabemutató a Tahi Egyházzenei Héten

2018. augusztus 16., csütörtök, Tahi

Kiemelt eseménnyel gazdagodik idén az augusztus 13. és 19. között zajló Tahi Egyházzenei Hét. Augusztus 16-án, csütörtök délután 4 órakor mutatják be a Gárdonyi Zoltán kórusműveiből összeállított újabb gyűjteményt.

Éppen két évtizede (még a ReZeM kiadásában) vehettük kezünkbe a Gárdonyi-kórusművek első kötetét, melyet öt évvel később egy második, hasonló terjedelmű gyűjtemény követett. A jól ismert Dicsérő ének, valamint a két kisoratórium után a most megjelenő Válogatott kórusművek több tétele – kevéssé ismert műveket is tartalmazva – újabb felfedezéseket kínál.

A Kálvin Kiadó gondozásában most megjelenő 12 kórusmű között hat énekeskönyvi dicséret egyszerű kórusletétje található, melyet hat nehezebb kórusmű, többek között Az Úr dicsérete, valamint Bethlen Gábor éneke egészít ki. Az új kiadványt Szabó Balázs zenetudós mutatja be, a kötetből az egyházzenei hét énekkara mutat be részleteket.

Különös jelentősége van annak, hogy a kórusfüzet bemutatója a Tahi Egyházzenei Héten lesz, hiszen ennek a 61 éve megszakítatlan zenei hétnek az egyik elindítója éppen Gárdonyi Zoltán volt. A zenei hét programjában a résztvevők új énekekkel is ismerkedhetnek, melyek 70 éves énekeskönyvünk megújítása során nemrég jelentek meg, megemlékezünk ugyanakkor a 20 évvel ezelőtt elhunyt Máté Jánosról, a zenei hetek másik vezetőjéről is. A hét záró alkalma augusztus 19-én vasárnap délután 16 órakor lesz a pócsmegyeri református templomban.

A Tahi Zenei Hétre még lehet jelentkezni e-mailben, a hargita.peter@gmail.com címen. A kórushétre jelentkezők ajándékul kapják a megjelenő kiadvány 1-1 példányát. Karvezetők számára szakmai konzultációt is biztosítanak. A rendezvény támogatói a Dunamelléki Református Egyházkerület és a Magyarországi Református Egyház Egyházzenei Irodája.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.