Átadták a sárospataki Wáberer Sportcentrumot

2018. június 25., hétfő

Elkészült a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona új komplexuma, a Wáberer Sportcentrum. Az egykori pataki diákok adományából megépült tornatermet június 24-én, az ünnepélyes átadó után vehettek birtokba a fiatalok.

Egyetlen év alatt épült fel Zemplén legnagyobb és legmodernebb sportlétesítménye, mely különleges összefogással jöhetett létre: a beruházás 1,2 milliárdos költségét sárospataki öregdiákok vállalták magukra. Az építkezésre 800 millió forintot adományozott Wáberer György üzletember, a fennmaradó összeggel pedig Sándor József és Derczó István vállalkozók támogatták a nagymúltú intézményt.

„Hiszem, hogy ennek az épületnek a születése nem az alapkőletétellel vagy a tervezéssel kezdődött, hanem fél évszázaddal ezelőtt" – fogalmazott Csomós József, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke a múlt vasárnapi ünnepségen. Mint mondta, ha közel ötven éve nem lett volna jelen az alma mater falai között az, ami hálára indítja az egykori diákokat, a létesítmény nem ilyen körülmények között épült volna fel.

Wáberer György főtámogató hangsúlyozta: eredetileg nem szerette volna, ha a létesítmény a nevét viseli, de végül engedett a kérésnek, hogy ezzel is példát mutasson. „Azt szeretném, hogy az ide járóknak ne az jusson eszébe, ki adományozott, hanem az, hogy ha lehetőségük lesz, hogy tegyenek valamit ezért az intézményért, azt valóban tegyék meg" – hangsúlyozta a Bilk Zrt. tulajdonosa.

Az így elkészült sportcsarnok nemzetközi szintű kézilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas, ami különösen fontos a Sárospataki Református Kollégium számára, mivel van kézilabda-szakosztálya, de eddig csak olyan tornaszobájuk volt, mely sem az edzések, sem pedig a mérkőzések lebonyolítására nem volt megfelelő.

A csarnok teljes alapterülete 3183 négyzetméter, a küzdőtér 1218 négyzetméter, a mobil lelátók pedig nyolcszázötven szurkolónak adnak helyet. A pataki diákok fizikai kondíciójukat 110 négyzetméteres, minden szükséges eszközzel felszerelt teremben fejleszthetik. A küzdőtér elektronikusan mozgatható elválasztó falakkal három részre osztható, így egy időben több testnevelés órát is tarthatnak.

A Wáberer Sportcentrum jelképes kulcsait Búzásné Nagy Gabriella, a Sárospataki Református Kollégiumért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a diákságnak. „Amit az egy évvel ezelőtti alapkőletétel alkalmával vágyként megfogalmaztunk, valósággá vált – és szebb lett, mint az álmunk. A kitűzött célt teljesítettük" – tette hozzá az alapítvány elnöke.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.