Megjelent a Confessio Trianon-száma

A száz évvel ezelőtti békediktátummal és hatásaival foglalkozik egyházunk közéleti-kulturális folyóiratának idei második száma. Cikkei a nemzeti összetartozás napjáról kezdve folyamatosan jelennek meg az interneten.

nagy_magyarorszag.jpg

Fotó: Kapás Csilla

Márkus Mihály a reformátusság maradékáról és a reformátori történelemszemlélet változásáról írt tanulmányt az elmúlt száz év eseményeinek tükrében. A külhoni magyar közösségek autonómiatörekvéseit befolyásoló európai és honi tényezőket Manzinger Krisztián foglalta össze a Confessio olvasóinak. Csanády Márton pedig személyes síkra terelte a témát, családja szemüvegén át tekintett vissza az elmúlt száz évre.

Trianon mennyiben időszerű, meghatározó az Y, Z generáció és különösen az Ön számára? A folyóirat szerkesztői ezt a kérdést tették fel a magyarországi református teológiák hallgatóinak, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem diákjainak. Csontos Márta Reményik Sándor nemzetfélő küldetéstudatáról írt tanulmányt, de Békési Sándor kiadatlan regényébe is beleolvashatnak az évfordulós tematikus számban.