teremtes.jpg

Ökogyülekezeti Mozgalom

A Magyarországi Református Egyház elkötelezett a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, ezért önkéntes teremtésvédelmi, környezettudatos programot indított, amely segíti azokat a gyülekezeteket és intézményeket, amelyek tenni akarnak a teremtett világ megóvásáért.

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetének műhelyeként működő Ökogyülekezeti Mozgalom a hit dimenzióját is bevonja az ökológiai gondolkozásba. Segédanyagaik, ökológiai konferenciáik, interaktív foglalkozásaik az egyházi közösségek tájékozódását és szemléletformálását segítik. Ökumenikus összefogásban minden évben meghirdetik a teremtés hetét.

Híreink a teremtésvédelemről

Gyöngybagoly Fotó: Wikipedia/André Kerkuil

A templom baglya

Amikor a magyar rónából az első templomtornyok kiemelkedtek, és a „templom egere” beköltözött az új lakóhelyére, már ott találta a gyöngybaglyokat. Ezer éve élnek templomainkban ezek a hasznos állatok, mostanában mégis egyre inkább veszélybe kerülnek. Klein Ákos a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány elnöke beszélt az okokról, és arról, hogyan védhetjük meg a baglyokat.

szekszárdi református templom kertje (f. Zalakovicsné Kovács Klára).JPG

Tudatosságra építve a teremtett világért

Kiemelt helyen áll a teremtésvédelem a Szekszárdi Református Gyülekezet életében. A közösségi tér, a gyümölcsöskert és a vízelvezető kialakítása, a tudatos hulladékkezelés mind olyan kezdeményezések, amelyek a teremtett világ megóvását szolgálják. A szekszárdi gyülekezet tavaly megkapta az ökogyülekezet címet. Erről és a következő időszak nehézségeiről is kérdeztük Kaszó Gyula lelkészt.

bringa.jpg

Teremtésvédelmet kérek reggelire!

Az ország több mint félszáz pontján várták reggelivel a bicikliseket május 17-én, kedden. A Magyar Kerékpárosklub országos rendezvényéhez immár harmadik alkalommal csatlakozott a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma, összekapcsolva ezzel a hit, a teremtésvédelem és a kerékpározás ügyét.

További tartalmak

Bringázz a templomba!

Kálvin téri bringásreggeli – VIDEÓ

Ma van a Földünkért világnap. Reformátusként hiszünk abban, hogy Isten alkotta bolygónkat, ezért is fontos számunkra annak védelme. Ha még nem indultunk munkába, akár ezen a napon is megtehetjük, hogy autó helyett biciklire pattanunk. Figyelhetünk arra is, hogy kevesebb csomagolást használjunk fel vásárlás közben, helyesen gyűjtsük a szemetet. A reformatus.hu a világnap alkalmából a Teremtésvédelmi műhely szeptemberi bringásreggelijéről számol be.

„A szívünkben is kisütött a nap”

Hegyi kerékpározásról, világképet formáló nemzetközi kerékpártúráról és a kerékpár missziói szerepéről mesélt nekünk Dénes-Zsukovszky Elemér, a kárpátaljai Huszt református lelkipásztora.

Tekerj az egészségedért!

A közlekedési eszközként használt kerékpárról, kerékpáros kultúráról, és a mozgás fontosságáról beszélgettünk Kapitány Flóra ifjúsági lelkésszel, addiktológiai konzultánssal, az Ifjúságépítők munkatársával.

Bringázz a templomba! Bringázz a Refibe!

Egyházunk is elkötelezett a teremtett világ védelmében, ezért a Magyar Kerékpárosklub 2020-as „Inkább bringázz!” kampányának egykerekes támogatója.

Szélárnyékban

Száz kerékpárost vendégelt meg az Ökogyülekezeti Mozgalom bringás reggelin Lágymányoson. Egyházunk teremtésvédelmi csoportja először csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub félévente megszervezett biciklizést népszerűsítő napjához, még versenyt is hirdetett a Károli-egyetem hallgatóinak és dolgozóinak. Mi is nyeregbe pattantunk, hogy beszámoljunk a különleges alkalomról.

További tartalmak

Ökogyülekezeti cím és díj

Az Ökogyülekezeti Mozgalom minden évben pályázatot hirdet, melyre olyan keresztyén gyülekezetek, egyházi közösségek és intézmények (óvodák, iskolák, kollégiumok, felsőoktatási intézmények, idősek otthona stb.) jelentkezhetnek, amelyek szemléletükkel, önkéntes működésükkel aktívan tesznek a teremtett világ megóvásáért. Az évente odaítélt ökogyülekezeti cím mellett azok a közösségek, melyek vállalják, hogy három éven keresztül teljesítik az ökogyülekezeti cím célkitűzéseit, valamint saját teremtésvédelmi programjukat is kidolgozzák, ökogyülekezeti díjat kapnak.

Ökogyülekezet.hu

További információkért, segédanyagokért, környezetvédelmi programjainkért böngéssze az Ökogyülekezeti Mozgalom honlapját.