teremtes.jpg

Ökogyülekezeti Mozgalom

A Magyarországi Református Egyház elkötelezett a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, ezért önkéntes teremtésvédelmi, környezettudatos programot indított, amely segíti azokat a gyülekezeteket és intézményeket, amelyek tenni akarnak a teremtett világ megóvásáért.

A Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetének műhelyeként működő Ökogyülekezeti Mozgalom a hit dimenzióját is bevonja az ökológiai gondolkozásba. Segédanyagaik, ökológiai konferenciáik, interaktív foglalkozásaik az egyházi közösségek tájékozódását és szemléletformálását segítik. Ökumenikus összefogásban minden évben meghirdetik a teremtés hetét.

Híreink a teremtésvédelemről

szucs_bogi.jpg

A teremtő bizonytalanság időszakát éljük

Az emberiséget sújtó világjárvány ellenére is a remény áll az idei teremtés hetének fókuszában. Annak témájáról és a koronavírus pozitívumairól, valamint a Károli-egyetem fenntarthatósági törekvéseiről is beszélgettünk Szűcs Boglárkával.

bringásreggeli

Szélárnyékban

Száz kerékpárost vendégelt meg az Ökogyülekezeti Mozgalom bringás reggelin Lágymányoson. Egyházunk teremtésvédelmi csoportja először csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub félévente megszervezett biciklizést népszerűsítő napjához, még versenyt is hirdetett a Károli-egyetem hallgatóinak és dolgozóinak. Mi is nyeregbe pattantunk, hogy beszámoljunk a különleges alkalomról.

További tartalmak

Teremtés hete

A kiáradt Szentlélek ajándéka

Isten szeretetét a kiáradt Szentlélek ajándékával kapjuk, ajándékként, amivel egyet tehetünk: elfogadjuk, és felhagyunk a saját önmegváltó és világmegváltó ötleteinkkel.

Kipróbált erény

Talán a világháborúk óta nem nézett szembe az emberiség ilyen megrázó módon egy minden földrészt elérő, fenyegető eseménnyel. Az idei teremtés hetének harmadik napi elmélkedése az erényről szól.

A türelem mint formáló erő

„A nehézséggel, a rosszal való szembesülés, a megpróbáltatás útjának egy fontos szakasza, az észrevétlen átalakulás fázisa.” Az idei teremtés hetének második napi elmélkedése a türelemről szól.

További tartalmak

Ökogyülekezeti cím és díj

Az Ökogyülekezeti Mozgalom minden évben pályázatot hirdet, melyre olyan keresztyén gyülekezetek, egyházi közösségek és intézmények (óvodák, iskolák, kollégiumok, felsőoktatási intézmények, idősek otthona stb.) jelentkezhetnek, amelyek szemléletükkel, önkéntes működésükkel aktívan tesznek a teremtett világ megóvásáért. Az évente odaítélt ökogyülekezeti cím mellett azok a közösségek, melyek vállalják, hogy három éven keresztül teljesítik az ökogyülekezeti cím célkitűzéseit, valamint saját teremtésvédelmi programjukat is kidolgozzák, ökogyülekezeti díjat kapnak.

Ökogyülekezet.hu

További információkért, segédanyagokért, környezetvédelmi programjainkért böngéssze az Ökogyülekezeti Mozgalom honlapját.