Teremtésvédelmi programok a Föld napjára

Április 22-én világszerte különféle események segítségével hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napja alkalmából az egyházunk keretei között működő Ökogyülekezeti Mozgalom teremtésvédelmi programjaira hívjuk fel a figyelmet.

Az a tény, hogy a 2021-es Föld napja is a Covid-19 világjárvány jegyében telik, még inkább aláhúzza számunkra e jeles nap legfőbb üzenetét: amellett, hogy nem elég csak ezen az egy napon vigyázni bolygónkra, nem elégedhetünk meg a tüneti kezelésekkel sem. Környezetünk állapotának tartós javulását csak a válságok mögött húzódó társadalmi és gazdasági hajtóerőkre fókuszáló rendszerszintű változtatásokkal érhetjük el.

„Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta.” Zsolt 121,2

Az idei Föld napja kiemelt témája az élővilág változatosságának megőrzése, nem véletlenül, hiszen a járvány is az egymásra épülő bonyolult rendszerek megbomlásának egyik jele. Az ENSZ Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatások Kormányközi Platformjának (IPBES) legújabb jelentése szerint a világjárvány kiváltó okai ugyanazok, melyek a klíma- és ökológiai válsághoz vezettek, és emiatt a jelenlegihez hasonló világjárványok várhatóan egyre gyakrabban fordulnak majd elő. Éghajlat- és természetvédelmi szempontból, de társadalmi, gazdasági oldalról is kifizetődőbb lenne, ha a megfékezés helyett a megelőzésre fektetnénk a hangsúlyt, egy fenntartható gazdasági és társadalmi rendszer felépítésével, fenntarthatatlan termelési és fogyasztási szokásaink megváltoztatásával.

oko_logo.png

A legnagyobb csapda talán az, ha azt gondoljuk, hogy ezekben a felettünk átívelő kérdésekben mi nem tudunk semmit tenni, és ennek a szemléletnek a megváltoztatásában nagy segítség egy ilyen környezetvédelmi jeles nap.

A Föld napja világméretű rendezvényének megünnepléséhez a Magyarországi Református Egyház teremtésvédelmi programja, az Ökogyülekezeti Mozgalom több lehetőséget is kínál. Ki-ki válogasson kedvére!

Ökogyülekezeti cím és díj pályázat

OGY_cim_dij_2021.png

A pályázatra olyan keresztény közösségek jelentkezését várják, akik számára fontos a teremtésvédelem, és ezt szívesen beépítik spirituális életükbe és mindennapi életvitelükbe. Aki ökogyülekezeti díjat is szeretne nyerni, annak egy nagyobb ívű tervvel, három évre szóló teremtésvédelmi programmal kell jelentkeznie. A jelentkezési lap beküldési határideje szeptember 10., az eredmények kihirdetése a szeptember utolsó vasárnapjával kezdődő Teremtés hetén történik.

Imalánc a Covid pandémiát előidéző helyzetből való kilábalásért

2021. április 25. vasárnap 6:00-24:00

A Covid-19 pandémia nem csak arra lehetőség, hogy felülvizsgáljuk a működési mechanizmusainkat és jobb alternatívákat keressünk, hanem arra is, hogy elcsöndesedjünk, és háttérzajoktól mentesen figyeljünk a Szentírás üzenetére. Erre kínál lehetőséget az Imalánc, amelyben elsősorban azért fohászkodunk, hogy a további járványok elkerülése érdekében kellő bölcsességet kapjunk a változtatáshoz, amellyel megelőzhetjük a hasonló helyzeteket, s elérhetjük, hogy majd ne csak az ember lélegezhessen fel, hanem a természet is.

Éljenek a Beeporzók!

BEPORZÓK_fejléc.png

A biológiai sokféleség megőrzése érdekében sokat tehetünk lakossági kezdeményezésekkel is. A beporzó rovarok pusztulását okozó iparszerű mezőgazdaság káros hatásain például lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává. Az Ökogyülekezeti Mozgalom hét pontból álló ajánlással fordul mindenkihez, aki szívesen segít a beporzóknak. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel és az Iskolakertekért Alapítvánnyal közös felhívásában pedig az iskola- és óvodakertek rovarbaráttá alakítását szorgalmazza.

A Magyarországi Református Egyház elkötelezett a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, ezért a Skót Egyház környezettudatos programjához hasonlóan a magyar gyülekezetek és egyházi intézmények számára egy önkéntes teremtésvédelmi, környezettudatos programot indított, amely segíti azokat, akik tenni akarnak a teremtett világ megóvásáért. Az Ökogyülekezeti Mozgalom az ökológiai gondolkozásba a hit dimenzióját is bevonja. Fontosnak tartja, hogy láthatóvá váljék, Isten nem közömbös a természet és az állatvilág szenvedéseivel szemben sem.

Teremtésvédelmi programok a Föld napjára

További részletek az Ökogyülekezeti Mozgalom honlapján olvashatók.