Segítsük a beporzókat!

Hét ötlet a hét minden napjára

Dátum
2022. március 10. –
2022. június 6.
+ Naptárhoz adom

Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni: mesterséges élőhelyeket teremtünk, illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté. A KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhelye és Magyar Környezeti Nevelési Egyesület beporzók munkacsoportja ezért hozta létre "Éljenek a BEEporzók HETEDHÉT határban!" kezdeményezést.

Bejárták a világsajtót azok a fotók, amelyek szomorú kínaiakat mutattak, ahogy ecsetekkel porozzák a gyümölcsfákat. Méhészektől is tudjuk, hogy rejtélyes módon pusztulnak a méhek, és világszerte fogyatkozik a vadon élő rovarvilág is. Ennek fő okai: az intenzív mezőgazdaság és városiasodás miatt az élőhelyek pusztulása; a vegyszerek – elsősorban rovarölő szerek – széles körű használata a mezőgazdaságban; biológiai tényezők (köztük betegségokozó szervezetek és a behurcolt, invazív fajok); a globális klímaváltozás.

méh.jpg

Fotó: pixabay.com

A magyar kezdeményezésű beporzók napja (március 10.) főleg az első, a legfontosabb okot vette célba. Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává.

Segítsük mi is a beporzókat! Hét ötlet a hét minden napjára

A feladat: ezek közül legalább kettőt megvalósítani, és ezt fotóval dokumentálni, majd elektronikus úton beküldeni az info@okogyulekezet.hu címre, a megadott határidőig.

A legügyesebb beporzósegédeket református méhészek gazdaságából származó mézzel jutalmazzák. A beérkezett képekből fotókollázst állítanak össze, ezzel szeretnék a 2022-es tavaszt és a beporzó rovarokat köszönteni.

  1. Mindig legyen a környezetünkben (a szabadban) valamilyen virágzó növény. Tegyünk legalább az ablakpárkányra virágzó, cserepes növényt.
  2. Ültessünk sokáig virágzó, nektárt és virágport bőven termő virágokat ablakba, balkonládába, a kertbe, az utcára a járda mellé. (Lista a beporzóbarát növényfajokról)
  3. Nyírjuk ritkábban a füvet, és hagyjunk meg egy félreeső gyepfoltot, ahol egyáltalán nem is nyírjuk le.
  4. Hagyjunk meg egy részt a kertből, előkertből, utcán minél természetesebb állapotban, ahol sokféle vadnövény virágozhat.
  5. Helyezzünk ki rovaritatót.
  6. Készítsünk méhbölcsőt, rönkfába készített furatokkal.
  7. Készítsünk rovarszállót. (Útmutató a kivitelezéshez)

A feladat megvalósításának határideje: június 6. – pünkösd

méhecske - plakát.png

Fotó: okogyulekezet.hu

Szervezők: