Tanévnyitó a kárpátaljai cigánymisszióban

A Kárpátaljai Református Egyház cigánymissziója első alkalommal szervezett ünnepélyes tanévnyitót a cigány oktatási intézményekben szolgáló nevelők, oktatók számára. Az alkalomra a kisdobronyi cigánytemplomban került sor.

A tanévnyitó igehirdetéssel vette kezdetét. Zán Fábián Sándor püspök a Példabeszédek 4. fejezete alapján arra tanított, hogy a családban kell elkezdeni a tanítást, a nevelést, a hit átadását. Hálát adott azért, hogy lehetőséget kaptunk a cigánygyerekek intézményesített oktatására. Ha gyermekkorban nem kapják meg a megfelelő nevelést, az olyan, mint amikor idős fát akarnak hajlítani, mondta. A tisztségben lévők, cigánygyülekezetek munkatársai arra kaptak elhívást, hogy szíveket nyerjenek, de csak akkor lesz munkánk áldásos, ha Isten igazságára támaszkodunk. „Szerezz bölcsességet, szerezz értelmet" – ezt kell tennünk, ez a feladatunk: Isten bölcsességére, engedelmes szívre nevelni, igaz értéket átadni a ránk bízottaknak, úgy, hogy ne térjünk el Isten igazságától.

kép

A Kárpátaljai Református Egyház berkein belül 1991-ben kezdődött el a cigányokkal való munka. Szernyén indult az első gyülekezet, majd 1993-ban a nagyberegi líceum diákjai kezdtek járni az ottani cigánytáborba, ahol a gyermekekkel foglalkoztak. Nagyobb lendületet 1995-ben vett ez a munka, amikor a Péterfalvi Református Líceumban misszionáriusokat képeztek. Ezt követően Nagydobronyban 1998-ban kisegítő iskola indult a cigánygyermekek felzárkóztatása céljából, ma négy osztályban 63 gyerekek tanul itt, igencsak eredményesen. Mára az egyházkerületben 15 cigányóvoda is működik. A cigánymisszióban 101 munkás dolgozik aktívan, kevés fizetésért lelkiismeretesen végzik áldásos munkájukat, tudtuk meg Pándy-Szekeres Dávid iskolatanácsos beszámolójából.

forrás: refua.tirek.hu