Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

Petőfi Haraszti

Petőfi újra a helyén

Újraavatták a nemrég megrongált Petőfi-szobrot a horvátországi Harasztiban. A március 13-i ünnepségen Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is beszédet mondott.

Tovább a cikkhez
geresi_robert_2.jpg

Egy lépéssel Isten után

Kibernetikát tanult, majd bútorgyárban dolgozott, végül lelkipásztor lett. Géresi Róbert tizenkét év főjegyzői szolgálat után lett püspöke a felvidéki reformátusoknak. Azt mondja, a magyar és a szlovák gyülekezeteknek egyaránt vezetője szeretne lenni. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház új püspökével beszélgettünk.

Tovább a cikkhez

További hírek

Százéves küldetés

1921. február 28-án a mai kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet épületében alakult meg az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület.

Adomány a horvátországi földrengés károsultjainak

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtésének adományát adták át csütörtökön Horvátországban a sziszeki katolikus egyházmegyének a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására.

Ledöntötték Haraszti Petőfi-szobrát

Vasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát – tájékoztatott Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke.

Az egység szolgálatában

A határon túl élő reformátusság helyzetét mindig is belügyeként kezelte a Magyarországi Református Egyház, ezért – amint erre a kilencvenes években ismét lehetőség nyílt – nélkülözhetetlenné vált a Kárpát-medencei kapcsolattartás megszervezése. Czanik András Kárpát-medencei referens a közös felelősségvállalást és a mindennapokban is megvalósuló református egységet tekinti szolgálata alapjainak.

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

husvet-korlevel.jpg

Éltető ajándék

Húsvéti körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

betlehem.jpg

Menjünk el Betlehembe!

Nem rejthetjük el magunkat napjaink drámai küzdelmében, de érdemes az első karácsony pásztorainak példáját követnünk. A Generális Konvent Elnökségének karácsonyi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

oktatasi_alap_2020.JPG

Indul az Oktatási Alap idei adománygyűjtése

A felvidéki Vaján általános iskoláját, a Szatmárnémeti Gimnáziumot és a Sepsiszentgyörgyi Kollégiumot támogatják a Kárpát-medencei református intézmények diákjai és pedagógusai.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

B1024955.jpg

Amikor Isten Ausztráliába küld

Mi indít egy fiatal nőt arra, hogy előbb Kijevbe, onnan Budapestre, később pedig a világ másik felére, Melbourne-be utazzon? Hogyan lesz eszközzé egy magyar lány világi hivatása az Isten Igéjének hirdetésében a déli féltekén? Ismerjék meg Marafejeva Nellit, a Kőrösi Csoma Sándor Program önkéntesét.

Tovább a cikkhez

Isten megtartó kegyelmében bízva

Jubileumi közgyűlést és konferenciát tartott a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A svájci Männedorfban tartott összejövetelen új vezetőséget is választottak.

Mégse lehet pályázni a diaszpórába

A korábbi tervekkel ellentétben mégis későbbi időpontra halasztja a Miniszterelnökség a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program következő szakaszának meghirdetését.

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no