Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

gke zoom

Békesség zárt ajtók mögött is

Bátorítson bennünket az ige szava a karantén idején: a Feltámadott Úr Jézus Krisztus a zárt ajtók mögött is velünk van és békességet tud adni a számunkra – a Generális Konvent elnökségének körlevele.

Tovább a cikkhez

További hírek

Igen jó

Sokan régóta készültünk a magyar református egység napjára. A meghiúsult tervek ugyan kissé fájnak, hosszas kesergésre mégsincs okunk. Hiszen szerte a földkerekségen is szerethetjük, követhetjük Istenünket, hogy a világ lássa: egymástól távol élve is az ő népe vagyunk, és ehhez a néphez tartozni igen jó.

A trianoni tragédiánkról

Keresem a szót, miképp tudnám röviden, tömören meghatározni a nekünk fájdalmas fogalommá lett helységnév számunkra érvényes jelentését: Nemzeti tragédia? Magyar sorstragédia? Nemzeti gyásznap? Jelenleg inkább a nemzeti összetartozás napjának nevezzük június 4. napját.

Szóljon a harang!

Május 22-én, pénteken, illetve június 4-én, csütörtökön szólaltassák meg templomaik harangját a Kárpát-medence összes református gyülekezetében – kéri Zsinatunk Elnökségi Tanácsa.

Református ragtime

Két fiatal ragtime stílusban énekli jól ismert gyülekezeti énekeinket az interneten. Honnan ez a mindent átragyogó frissesség, ez a zenei hagyományokat tisztelő, de kreatívan ötvöző bátorság? Az alkotókkal, Péntek Attila kolozsvári zongoraművész-kántorral és Domschy Mercédesz énekesnővel beszélgettünk.

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

közös_zsinat002.jpg

Jövőre tartjuk meg az Egységnapot

Egy évvel elhalasztotta a magyar református egység napi ünnepséget a Generális Konvent Elnöksége: 2021-ben szervezik meg az idén májusra Marosvásárhelyre tervezett programokat.

passion.jpg

Az öröm vallása

„Egyetlen egy dolog maradhat most meg: a Krisztusban elnyert szabadítás, s a Megváltó bennünk teljessé lévő öröme.” A Generális Konvent elnökségének húsvéti körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

Kató Béla

Későbbre halasztjuk a májusi Egységnapot

A vírus-veszélyhelyzet miatt Erdélyben is elhalasztják a tavaszra tervezett programokat, így a május 22–23-ra kitűzött marosvásárhelyi egységnapi rendezvényeket is.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

Sarospataki-Reformatus-Kollegium-2_640.jpg.500x500_q85.jpg

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Tovább a cikkhez

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

Szórványstratégia és hídépítés

Határozott keresztyén/keresztény címmel tartotta hittudományi tanácskozását június 20–23. között Balatonfüreden a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat.

Második család a diaszpórában

„Ez nem csupán egy ösztöndíj, hanem annak a jele, hogy a diaszpórában élő magyarok is számon vannak tartva, figyelmet fordítanak rájuk az anyaországbeliek, és ahogyan az lehetséges, segítik és támogatják őket” – mondja Kertész Adrienn, aki olyan szerető és befogadó közösségre talált az Amerikai Egyesült Államokban, hogy egymás után két évben is megpályázta a Kőrösi Csoma Sándor-programot.

Magyarként idegenben, egy közösségben

„A diaszpórában lévő gyülekezetek minden kisebb és nagyobb megmozdulásukkal az egyes emberek lelki és szellemi megmaradását és fejlődését szolgálják” – mondja Némethné Scherman Piroska, aki a Kőrösi Csoma Sándor-program egyházi ösztöndíjasaként korábbi elképzeléseit valósíthatja meg a Hágai Magyar Református Gyülekezetben és a Zwollei Gyülekezetben.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez
borum2020_03.jpg

BORUM 2020

Ebben az évben március 6. és 8. között, a rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet bevezetése előtti utolsó szabad hétvégén gyűltek össze a Kárpát-medence református szőlészei és borászai a BORUM-on.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no