Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

sebestyen_laszlo_05.jpg

Ajándékba kaptuk ezt az időt

„Egyben sokfélék” – az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) óriási hálózatában, tizenöt egyházmegyében több mint háromszáz önkéntes húszezer fiatalt mozgat meg. Az idei év őket is próbatételek elé állította, de kreatívan alkalmazkodtak, és teljes erőbedobással készülnek az egyesület századik születésnapjára.

Tovább a cikkhez
levai_gimi_10.jpg

Iskola a nyelvhatáron

Megszűnik Léván a református gimnázium, így csupán egyetlen református középiskola marad talpon Felvidéken. Az intézmény létszámhiánnyal küzd, nem tudnak első osztályt indítani.

Tovább a cikkhez

További hírek

Akik gondolnak az elfelejtett gyermekekre

Sipos József kárpátaljai református lelkipásztor Jószolgálat-díjat kapott. A szociális területen segítők szolgálatát elismerő kezdeményezés idén bővült külhoni kategóriával.

Pótfelvételit hirdet a komáromi teológia

A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara pótfelvételit hirdet a 2020/2021-es évre, Missziológia, diakónia, szociális gondoskodás bakkalaureusi és magiszteri, valamint a Református teológia magiszteri és doktori képzéseinek tanulmányi programjaira.

Csendben maradt kórusok

Hogyan érinti a hónapok óta tartó koronavírus-járvány a református kórusokat? Mit szólnak a karvezetők ahhoz, hogy nem tarthatnak próbákat?

Száz esztendős, be nem forrott sebek

Átmenetinek gondolt állapotból száz éve tartó helyzet – röviden így foglalható össze a Királyhágómelléki Református Egyházkerület története. A trianoni békediktátum aláírásának centenáriuma alkalmából Pálfi József nagyváradi lelkipásztorral, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorával beszélgettünk.

Végenincs történet

„Nemcsak mások vagyunk, de egyek is, hisz lelkünk nem lehet gúzsba kötni" – június 4-én Varga Tünde lelkipásztor osztja meg velünk gondolatait. Olvassák végig a nemzeti összetartozásról szóló sorozatunkat!

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

punkosd.jpg

Maradjunk mégis reménységben!

A Generális Konvent elnökségének pünkösdi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

gke zoom

Békesség zárt ajtók mögött is

Bátorítson bennünket az ige szava a karantén idején: a Feltámadott Úr Jézus Krisztus a zárt ajtók mögött is velünk van és békességet tud adni a számunkra – a Generális Konvent elnökségének körlevele.

közös_zsinat002.jpg

Jövőre tartjuk meg az Egységnapot

Egy évvel elhalasztotta a magyar református egység napi ünnepséget a Generális Konvent Elnöksége: 2021-ben szervezik meg az idén májusra Marosvásárhelyre tervezett programokat.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

Lelkészt keresnek Kaliforniában

A San Francisco és Környéke Református Egyházközség pályázatot hirdet megüresedett lelkipásztori állásának betöltésére.

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

Szórványstratégia és hídépítés

Határozott keresztyén/keresztény címmel tartotta hittudományi tanácskozását június 20–23. között Balatonfüreden a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez
borum2020_03.jpg

BORUM 2020

Ebben az évben március 6. és 8. között, a rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet bevezetése előtti utolsó szabad hétvégén gyűltek össze a Kárpát-medence református szőlészei és borászai a BORUM-on.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no