Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

eleszto_2021.jpg

ÉlesztŐ – Feketén-fehéren

A Fiatal Reformátusok Szövetsége augusztus 10-14. között a felvidéki Várhosszúréten szervezi meg az ÉlesztŐ Országos Ifjúsági Találkozóját a 16 éven felüli korosztály számára.

Tovább a cikkhez
Felvidéki püspökszentelés 2021

Esküt tettek a felvidéki egyházi vezetők

Felszentelték a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetőit a rimaszombati református templomban. Géresi Róbert püspök Fazekas Lászlót, Porubán Ferenc főgondnok Fekete Vincét váltotta tisztségében. Az új püspök a szlovákiai reformátusok örök feladatának nevezte, hogy mindig Isten igéjéhez mérjék magukat, múltjukat és jelenüket.

Tovább a cikkhez

További hírek

Szakvélemény kontra Biblia

Körözsi Barbara élete nem nélkülözi az érdekes fordulatokat. Szerelmét és Isten vezetését követve egy kis kárpátaljai faluban talált új otthonra, ahol ma egészen máshogy gyógyít, mint azt valaha belgyógyászként képzelte.

Az egyházunk sokkal több, mint egy vallási szervezet

Számontartják-e, hogy hány lelkészt oltottak be a Felvidéken? Más Bibliát olvasnak-e a nyugati protestáns egyházakban, mint nálunk? Ezekről és még sok másról beszélt Géresi Róbert a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke a Körkép felvidéki portálnak adott interjúban.

Tégla a hit falában

Fazekas László két cikluson keresztül, tizenkét évig volt a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke. A tisztséget 2020 végéig betöltő egyházvezetővel lelkészi szolgálatának kezdetéről, felszenteléséről és munkásságáról beszélgetett a Reformátusok Lapja.

Az egyház otthont ad

Gyermekként megtapasztalta a református gyülekezet anyanyelvet is megtartó erejét, ma pedig a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház óvodafejlesztését koordinálja. Molnár Sándor zsinati főtanácsost, rimaszombati lelkipásztort a Kálvinista Szemle kérdezte hivatásáról, életének fordulópontjairól, valamint az egyházi oktatás előnyeiről a Felvidéken.

Tehetségek szolgálatában

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács idei Tehetségek Szolgálatáért közösségi díját a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium kapta meg. Az intézmény valóban sokat tesz a tehetséges diákok felkarolásáért, s ez a munka nem maradt észrevétlen.

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

Kopács Generális Konvent elnöksége ülés - 2021.06.15-16

Átfogó missziói stratégia kidolgozásáról döntött a Generális Konvent elnöksége

A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház meghívására Kopácson ült össze a Generális Konvent elnöksége. A szokásos beszámolók mellett a testület elfogadta a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap idei támogatásainak felosztásáról szóló javaslatot és döntést hozott egy átfogó Kárpát-medencei missziói stratégia kidolgozásáról.

pünkösd

Tündököljék az evangélium!

A Generális Konvent elnökségének pünkösdi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára

husvet-korlevel.jpg

Éltető ajándék

Húsvéti körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

B1024955.jpg

Amikor Isten Ausztráliába küld

Mi indít egy fiatal nőt arra, hogy előbb Kijevbe, onnan Budapestre, később pedig a világ másik felére, Melbourne-be utazzon? Hogyan lesz eszközzé egy magyar lány világi hivatása az Isten Igéjének hirdetésében a déli féltekén? Ismerjék meg Marafejeva Nellit, a Kőrösi Csoma Sándor Program önkéntesét.

Tovább a cikkhez

Isten megtartó kegyelmében bízva

Jubileumi közgyűlést és konferenciát tartott a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A svájci Männedorfban tartott összejövetelen új vezetőséget is választottak.

Mégse lehet pályázni a diaszpórába

A korábbi tervekkel ellentétben mégis későbbi időpontra halasztja a Miniszterelnökség a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program következő szakaszának meghirdetését.

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no