Ó, népeknek Megváltója

Az adventi ünnepkör énekei az új énekeskönyvből

Az új református énekeskönyv készítői naponta közzéteszik a jövőre már kézbe is vehető gyűjtemény egy-egy adventi énekét. A teljes fejezet és további részletek egyházzenei aloldalunkon érhető el.

Advent 4. vasárnapja (december 20.): 374: Ó, népeknek Megváltója

A te jászlad immár fénylik – Az Úr közel! Új énekeskönyvünk 374. számú, negyedik adventi himnuszának 4. verse így kapcsolódik a 4. adventi vasárnap Fil 4,4-ből vett alapigéjéhez. A himnusz a Jöjj, népek Megváltója – Luther-korál ősi, középkori formája. Magyar szövegével az oppenheimi Biblia énekfüggelékében jelent meg 1612-ben.

Énekeskönyvünkben ez az egyetlen, gregorián notációval lejegyzett dallam, melyről Csomasz Tóth Kálmán így ír: „A dallamot a nyugodt beszéd természetes tempójában, a szöveg értelmes hangsúlya szerint tagolva énekeljük, a hajlított hangokat ne rövidítsük meg.” Ügyeljünk a második sorban történt kis változásra; a dallam most fokozatosan emelkedik, nem töri meg tercugrás. Ez a Veni redemptor gentium adventi himnusz legelterjedtebb dallamváltozata, amint azt ezen a felvételen is hallhatjuk. Még kétszer találkozhatunk majd e dallammal: énekeskönyvünk karácsonyi és Vízkereszt idején című fejezetében.

adventi-enek-374.JPG

Adventi énekeink

Tovább az egyházzenei aloldalunkra!