Hírek

Peregrin célba ért

Kép: Peregrin célba ért

Eredményt hirdettek a „Peregrin – Az elveszett adatok nyomában" című Kárpát-medencei református iskolatörténeti vetélkedőn: az interneten zajló versenyen több mint nyolcszáz diák és mentor vett részt, a legügyesebbek január 25-én vehették át díjaikat egyházunk Zsinati Székházában.

Hogyan kísérjük át tanulóinkat az oktatási rendszer határmezsgyéin?

Kép: Hogyan kísérjük át tanulóinkat az oktatási rendszer határmezsgyéin?

A Református Tananyagfejlesztő Csoport szervezésében "Határmezsgyék" címmel konferenciát és jó gyakorlat börzét tartottak pedagógusoknak a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban 2019. december 6-án és 7-én. Az első nap délelőttjének kiemelt témája volt, hogyan tudjuk átsegíteni a gyerekeket azokon a változásokon, melyeket az iskolarendszer megkövetel.

Elindult a kutatás az elveszett adatok nyomában

Kép: Elindult a kutatás az elveszett adatok nyomában

Online csapatverseny indult október elsején a reformáció hónapjához kapcsolódva. Közel 200 csapat nevezett a rendhagyó református iskolatörténeti vetélkedőre.

Tanév végi hírmondóval jelentkeznek a tananyagfejlesztők

Kép: Tanév végi hírmondóval jelentkeznek a tananyagfejlesztők

Elrepült egy újabb izgalmas tanév sok örömmel, kalanddal, küzdelemmel, emlékkel. A legnagyobb öröm számunkra, a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkatársai számára az volt, amikor találkozhattunk az intézmények vezetőivel, fenntartóival, pedagógusaival.

Kalandozás a múltban

Kép: Kalandozás a múltban

Idén egy látványos számítógépes kalandjátékkal indítjuk majd a reformáció hónapját. Ősztől a Kárpát-medence bármely református iskolájából nevezhetnek a Peregrin című online versenyre a 7-10. évfolyamos diákokból álló csapatok, akik mentortanáraik közreműködésével játékos formában mélyíthetik el a református iskolák hagyományairól szóló ismereteiket.

Elkötelezetten a gyerekekért

Kép: Elkötelezetten a gyerekekért

Nem egyszerűen tankönyveket, hanem korszerű, személyre szabható digitális tantárgyi segédanyagokat is készít, előremutató kezdeményezéseket hangosít ki a Református Tananyagfejlesztő Csoport. A tanév végéhez közeledve Pompor Zoltán szakmai vezetőt kérdeztük arról, miben látja a református oktatás erősségét.

Valódi olvasóbarátok nyerték a versenyt

Nyolc hónap alatt 382 diák küldött válaszokat a Református Tananyagfejlesztő Csoport olvasópályázatának kreatív feladataira. A legjobb 30 diák és kísérőtanárának jutalma egy négynapos olvasótábori részvétel a nőtincsi Seholsziget élményparkba.

A keresztyén pedagógia esszenciája

Kép:  A keresztyén pedagógia esszenciája

Megjelent a Református Tananyagfejlesztő Csoport legújabb kiadványa: A keresztyén pedagógia esszenciája.

Bibliai történetek képes, interaktív hangoskönyvekben

Kép: Bibliai történetek képes, interaktív hangoskönyvekben

A Református Tananyagfejlesztő Csoport egyik jelenleg is zajló fejlesztése, hogy néhány bibliai történetet interaktív hangoskönyv formájában is elkészítenek. A munka szakmai felelősével, Dr. Szászi Andrea református lelkipásztorral, hittanoktatóval, vallástanárral beszélgettünk.

Online tanulási környezet közösségi fejlesztéssel

Kép: Online tanulási környezet közösségi fejlesztéssel

A Református Tananyagfejlesztő Csoport digitális tananyagfejlesztési folyamatáról és a tesztelési eredményekről Dr. Dringó-Horváth Idával, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docensével beszélgettünk.

Tartalomfejlesztés holland református módra

A hollandiai Goudában működik az ország legnagyobb református tanítóképző főiskolája a Driestar Educatief, amely több évtizedes jó kapcsolatot ápol számos magyar iskolával, kiemelten a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karával, ahonnan Erasmus pályázat keretében több hallgató vett már részt a Driestar nemzetközi programjában. Jellemzője az intézménynek, hogy nemcsak a tanítóképzésre fókuszálnak, pedagógiai intézeti és szakszolgálati feladatokat is ellátnak: továbbképzéseket szerveznek, szaktanácsadói rendszert működtetnek, tananyagokat és segédanyagokat fejlesztenek a református iskoláik számára.

Református tananyagfejlesztés

 

 

A projekt bemutatása

A Magyarországi Református Egyház keretén belül 2017. április elején alakult meg a Református Tananyagfejlesztő Csoport azzal a céllal, hogy a református iskolák számára szakmailag magas színvonalú, a keresztyén nevelést támogató tananyagok jöjjenek létre. 

 

A helyzetelemzést és koncepcióalkotást követően tantárgyi munkacsoportok határozzák meg a fejlesztendőtartalmak körét.A javaslatok alapján a papíralapú és a digitális tartalomfejlesztés során tantárgyi és komplex tananyagelemek készülnek. Ezzel párhuzamosan az új Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő református kerettantervet is fejlesztünk, amelyhez kapcsolódóan a projekt második felében tankönyvek és segédanyagok készülnek.

 

Az EGYH-KCP-16-P-0127 számú projekt Magyarország Kormánya 1813/2016 (XII. 20.) határozata alapján 1 milliárd forint támogatást kapott a fenti célok megvalósítására. A Támogatási okiratot az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint Támogató nevében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő mint Lebonyolító kötötte a Magyarországi Református Egyházzal.

 


Elérhetőségek:

Magyarországi Református Egyház
Református Tananyagfejlesztő Csoport

Budapest 1146
Abonyi utca 21.

e-mail: reftan@reformatus.hu