Hírek

A művészetpedagógiai konferencia elmarad

A Református Tananyagfejlesztő Csoport és a Kiskunhalasi Református Kollégium június elsejére tervezett konferenciája elmarad. A programot várhatóan szeptemberben tartják meg.

Reformáció 500+

A református oktatási stratégia és tananyagfejlesztés kérdéseivel is foglalkozik a Magyar Református Nevelés című folyóirat idei első száma.

Művészetpedagógiai konferenciát szervezünk

Mi a művészet az alfa generáció számára, azaz mit, hogyan adhat át az X, Y, Z nemzedék a XXI. század szülötteinek? Erről szól a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, valamint a Református Tananyagfejlesztő Csoport közösművészetpedagógiai konferenciája.

Innováció az iskoláinkban

Ezúttal a református iskolák innovációs tevékenységéről készített részletes elemzést egyházunk tananyagfejlesztő csoportja.

Sikeres konferencia és jó gyakorlat börze

Kép: Sikeres konferencia és jó gyakorlat börze

Sikeresen zajlott le a „Református többlet az oktatásban” című konferencia és jó gyakorlat börze 2017. 11. 17-én és 18-án Miskolcon, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban.

Eredményesen zárult a református jó gyakorlat pályázat

Minden pályamű bemutatásra kerül majd a „Református többlet az oktatásban" konferencia és jó gyakorlat börzén 2017. november 17-18. között Miskolcon.

Szakmai napokon mutatkozott be a református tananyagfejlesztő projekt

A Református Pedagógiai Intézet a 2017/2018-as tanév elején is megszervezte református szakmai tanévnyitó konferenciáit.

Feladatuk van a református iskoláknak

Több mint százhetven református iskolában és óvodában kezdődik meg a 2017/18-as tanév. Papp Kornélt, a Zsinati Hivatal Oktatási Irodájának vezetőjét kérdeztük a részletekről.

Lezárult a jó gyakorlat pályázat

A Református Tananyagfejlesztő Csoport által meghirdetett pályázatra 19 pedagógustól 31 pályázat érkezett.

Jöhetnek a református tankönyvek

Kép: Jöhetnek a református tankönyvek

Református szellemiségű történelem-, irodalom- vagy akár biológia-tankönyv is készülhet – ezen dolgozik a Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán szakmai vezetőt a részletekről kérdeztük.

Tartalomfejlesztés holland református módra

A hollandiai Goudában működik az ország legnagyobb református tanítóképző főiskolája a Driestar Educatief, amely több évtizedes jó kapcsolatot ápol számos magyar iskolával, kiemelten a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karával, ahonnan Erasmus pályázat keretében több hallgató vett már részt a Driestar nemzetközi programjában. Jellemzője az intézménynek, hogy nemcsak a tanítóképzésre fókuszálnak, pedagógiai intézeti és szakszolgálati feladatokat is ellátnak: továbbképzéseket szerveznek, szaktanácsadói rendszert működtetnek, tananyagokat és segédanyagokat fejlesztenek a református iskoláik számára.

Református tananyagfejlesztés

 

 

A projekt bemutatása

A Magyarországi Református Egyház keretén belül 2017. április elején alakult meg a Református Tananyagfejlesztő Csoport azzal a céllal, hogy a református iskolák számára szakmailag magas színvonalú, a keresztyén nevelést támogató tananyagok jöjjenek létre. 

 

A helyzetelemzést és koncepcióalkotást követően tantárgyi munkacsoportok határozzák meg a fejlesztendőtartalmak körét.A javaslatok alapján a papíralapú és a digitális tartalomfejlesztés során tantárgyi és komplex tananyagelemek készülnek. Ezzel párhuzamosan az új Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő református kerettantervet is fejlesztünk, amelyhez kapcsolódóan a projekt második felében tankönyvek és segédanyagok készülnek.

 

Az EGYH-KCP-16-P-0127 számú projekt Magyarország Kormánya 1813/2016 (XII. 20.) határozata alapján 1 milliárd forint támogatást kapott a fenti célok megvalósítására. A Támogatási okiratot az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint Támogató nevében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő mint Lebonyolító kötötte a Magyarországi Református Egyházzal.

 


Elérhetőségek:

Magyarországi Református Egyház
Református Tananyagfejlesztő Csoport

Budapest 1146
Abonyi utca 21.

e-mail: reftan@reformatus.hu