Kirchentag 2019: Miben bízol?

2018. szeptember 11., címkék: német protestáns egyház (ekd), kirchentag

„Miben bízol?" – ez az igei mottója a 2019. június 19. és 23. között Dortmundba meghirdetett Kirchentagnak. Néhány fontos információt gyűjtött össze a jelentkezéssel és a részvétellel kapcsolatban a Magyarországi Evangélikus Egyház külügyi irodája.

Az EKD a menekültek védelmére hív

2018. június 23., címkék: német protestáns egyház (ekd), menekültmisszió

A menekültek világnapja alkalmából nyilatkozatot adott ki a Rajnai Egyház elnöke, Manfred Rekowski, aki egyben a Németországi Protestáns Egyház (EKD) zsinata menekültügyi bizottságának vezetője.

Németországban járt a kopt pápa

2017. október 27., címkék: közel-kelet, reformáció, ortodox egyházak, német protestáns egyház (ekd), kopt keresztyének, menekültkérdés

A német protestánsok történelmi jelentőségű találkozó keretében szerveztek ökumenikus istentiszteletet Berlinben, ahol kopt, szír, örmény és indiai ortodox egyházvezetőkkel együtt imádkoztak a közel-keleti békéért.

A német egyházak bizalma Európában töretlen

2017. április 03., címkék: német protestáns egyház (ekd), európai unió

Az EKD és a német Katolikus Püspökkari Konferencia ökumenikus nyilatkozatban kötelezte el magát az európai projekt mellett a Római Szerződések aláírásának 60. évfordulója alkalmából.

A befogadó kultúra nem szalmaláng természetű

2017. február 24., címkék: német protestáns egyház (ekd), menekültügy

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) nemrégiben átfogó tanulmányt jelentetett meg a menekülteket övező közérzületről Németországban.

Első egyházi reakciók

2016. december 20., címkék: ekd, német protestáns egyház (ekd), terrorizmus, berlin

A berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett, tizenkét halálos áldozatot követelő feltételezett merényletet követően a német főváros gyülekezetei imádságra és elcsendesedésre hívják az embereket.

A Németországi Protestáns Egyház elnöke az iszlám vallásoktatás kiterjesztését sürgeti

2016. május 30., címkék: migráció, iszlám, német protestáns egyház (ekd)

Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke szerint az általános iszlám vallásoktatás a legjobb módszer arra, hogy a fiatal muzulmánok ellenállóvá váljanak a fundamentalizmus kísértésével szemben.

Messze hat: német egyházak a reformáció globális jelentését ünneplik

2016. május 08., címkék: reformáció 500, német protestáns egyház (ekd), ekd

A reformáció és az egy világ az idei mottója a reformációi jubileumára készülő német egyházaknak. A Vesztfáliai, Rajnai és Lippei Egyház az egész világra kiterjedő partnerkapcsolataikat és a reformáció mai társadalmi üzenetét ünneplik a hetekben nagyszabású fesztiválsorozat keretében.

A protestáns egyházak aktuális kihívásairól

2016. április 27., címkék: német protestáns egyház (ekd), wittenberg

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a Holland Protestáns Egyház (PKN) meghívására a közelmúltban hét nemzet 34 képviselője folytatott eszmecserét – elsősorban – a protestáns egyházak európai helyzetéről, legégetőbb feladatairól Wittenbergben, a reformáció „bölcsőjében.

Ajánlásokat fogalmaztak meg az egyházvezetők müncheni találkozóján

2015. október 30., címkék: egyházak világtanácsa (evt), német protestáns egyház (ekd), menekültügy

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), a Bajor Evangélikus Egyház és a Németországi Protestáns Egyház (EKD) közös meghívására Münchenben került sor egyházvezetők tanácskozására a menekültkrízis kapcsán.

Az EKD zsinatán is a menekültkérdés volt a középpontban

2015. május 11., címkék: német protestáns egyház (ekd), tisztújítás, menekültügy

A Német Protestáns Egyház (EKD) 12. zsinati ciklusának május 3-án véget ért alakuló ülésszakán a választások mellett az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájának reformja volt a legfontosabb napirendi pont.

A hozzátartozókat segítik a lelkigondozók

2015. március 31., címkék: német protestáns egyház (ekd), Lelkigondozás, lelkigondozás

„A lelkigondozók Isten szeretetéről tanúskodnak a krízisbe jutott embereknek" – összegzi a Német Protestáns Egyház, az EKD honlapján a Germanwings katasztrófája kapcsán megjelent hír. A március 24-i légi katasztrófa után Németországban előtérbe kerültek a lelkészek és lelkigondozók, akik azóta is támogatást nyújtanak az áldozatok hozzátartozóinak.

Weizsäcker az igazságosság és béke hangja volt

2015. február 09., címkék: egyházak világtanácsa (evt), kirchentag, német protestáns egyház (ekd)

A hajdani német szövetségi államelnök, Richard von Weizsäcker január 31-én, életének 94. évében elhunyt. Az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára nyílt levélben fejezte ki együttérzését a családdal és méltatta a német politikus munkásságát.

Német protestánsok erőszakmentességre szólítanak fel

2014. augusztus 01., címkék: első világháború, német protestáns egyház (ekd), ekd

A német protestáns egyházakat tömörítő szervezet az erőszakmentesség jegyében augusztus 1-én egyperces néma főhajtásra hívja a keresztyénséget az első világháború borzalmaira emlékezve.

Születésnapján köszöntötte Merkelt az EKD elnöke

2014. július 17., címkék: nikolaus schneider, angela merkel, Nikolaus Schneider, német protestáns egyház (ekd)

Nikolaus Schneider, az EKD elnöke szenvedélyes, felelősségteljes és mértéktartó politikusként méltatta a hatvan éves Angela Merkel német kancellárt.

Nikolaus Schneider váratlanul lemondott

2014. július 01., címkék: német protestáns egyház (ekd), Nikolaus Schneider, nikolaus schneider

A Német Protestáns Egyház (EKD) tanácsának református elnöke felesége betegsége miatt jelentette be hétfőn lemondását Berlinben.

Sigurd Rink az EKD új tábori püspöke

2014. április 30., címkék: német protestáns egyház (ekd), tábori lelkészség

Dr. Sigmund Rink, hessen-nassau-i esperes lesz a Német Protestáns Egyház (EKD) új tábori püspöke. Az EKD egyháztanácsa és a tagegyházi vezetőket tömörítő testülete (Kirchenkonferenz) az 53 éves teológust nevezte ki a tábori püspökség szolgálatát jelenleg ellátó Martin Dutzmann utódjaként.

„Könyörületesség – na és?”

2014. március 23., címkék: német protestáns egyház (ekd), fazakas sándor

E provokatív mottó jegyében nyitotta meg a Kurhessen-Waldeck-i Tartományi Egyház a „Reménység Kelet-Európáért" (Hoffnung für Osteuropa) című segélyakció programját egy németországi szakmai fórumon. A március 8-i marburgi nyitó előadást Fazakas Sándor szociáletikus, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára tartotta „Mert a szegény nem fogy el a földről (5Móz 15,11). Egyház és állam szociális felelőssége Európában" címmel.

Az EKD is békés megoldást sürget Ukrajnában

2014. március 04., címkék: közlemény, német protestáns egyház (ekd), ukrajna

A Német Protestáns Egyház (EKD) külügyekért felelős püspöknője, Petra Bosse-Huber az ukrán helyzetet értékelve a tárgyalásokhoz való visszatérést sürgette.

Találkoztak a németországi magyar gyülekezetek képviselői

2013. december 03., címkék: geke, német protestáns egyház (ekd)

Harmadik közgyűlését tartotta az alig két éve létrejött Németországi Magyar-ajkú Protestáns Gyülekezetek Szövetsége (NMPGYSZ). A szervezet bejegyzett egyesületként immár kilenc gyülekezet szolgálatát fogja össze és biztosítja a kapcsolatot a magyar nyelvű lelkigondozást támogató német egyházzal. Az „anyaegyházakat" Ódor Balázs külügyi irodavezető képviselte.

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink