Teltházas jótékonysági koncert a budapesti Bach-orgonán

2017. augusztus 11., címkék: cigánymisszió, egyházzene

Jótékonysági orgonahangversenynek adott otthont augusztus 9-én a budapesti Németajkú Református Egyházközség. Az est szólistája a nemrégiben a Zeneakadémián végzett orgonaművész, Tabajdi Ádám volt, aki a koncert teljes bevételét az országos református cigánymisszió támogatására ajánlotta fel.

Énekeljetek az Úrnak új éneket!

2017. augusztus 04., címkék: egyházzene, tahi, új református énekeskönyv

Az előkészítés alatt álló új református énekeskönyv dicséreteinek megtanulása és népszerűsítése is célja a Tahi Egyházzenei Hétnek. A program most hatvanéves, 1957 óta minden évben megszervezték, a kezdetekkor még a „fekete énekeskönyv" népszerűsítése, gyakoroltatása volt a cél. Idősotthonban és templomban is szolgálnak majd a résztvevők a programon tanultakkal. A további részletekről Hargita Péter karvezetőt, a program vezetőjét kérdeztük.

Kulturális díjat kapott a Gárdonyi Zoltán Énekkar

2017. április 07., címkék: kalocsay ferenc, egyházzene

Fót város önkormányzata a március 15-én rendezett ünnepi megemlékezésen Fót Kultúrájáért Díjban részesítette a 117 éves református énekkart. Ebből az alkalomból az énekkar történetének legfontosabb mozzanatait idézzük fel, valamint Kalocsay Ferencre, az énekkar legmeghatározóbb vezetőjére emlékezünk.

Református zenei sikerek Horvátországban

2017. április 04., címkék: egyházzene

Kovács Zalán László tubaművész első helyezett lett a március 23-31. között Varasdonn tartott Nemzetközi Fafúvós és Rézfúvós Versenyen.

Adj Zengő Éneket!

2017. március 10., címkék: dunántúli egyházkerület, egyházzene, ifi

Megjelent a Dunántúli Református Egyházkerület új ifjúsági énekeskönyve. Március 15-ével kezdődően minden érdeklődő számára elérhető, megvásárolható az Adj Zengő Éneket!

Böjti liturgiai javaslat

2017. március 02., címkék: liturgiai és himnológiai bizottság, egyházzene, generális konvent (gk), böjt

A Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága az elmúlt évhez hasonlóan az előttünk álló böjti időre idén is közzétette javaslatait.

Ének- és liturgiajavaslat az ünnepekre

2016. november 25., címkék: advent 2016, egyházzene, liturgiai és himnológiai bizottság, advent

A Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága a tavaszi böjti időszakhoz hasonlóan az előttünk álló ünnepekre is közzéteszi javaslatait.

Megjelent a Református Vigasztaló Énekek II.

2016. július 05., címkék: böszörményi gergely, egyházzene, református énekek

A református énekkincsünket bemutató albumon huszonegy olyan református zsoltár és dicséret hallható, amelyek az elmúlt évek során a Református Énekek koncerteken hangzottak el.

Vállalni hitünket és erősíteni összetartozásunkat

2016. július 04., címkék: rzf, egyházzene, református énekek, református énekek hangverseny

Tizenötödszörre hangzottak fel református énekeink a budapesti Művészetek Palotájában július 2-án. A Kárpát-medencei egyesített kórusban idén – délvidéki, kárpátaljai, felvidéki és partiumi kórustagokkal együtt – tizenöt énekkar tagjai énekeltek.

Három generáció az egyházzene szolgálatában

2016. június 24., címkék: gárdonyi zsolt, magyar örökség díj, interjú, egyházzene

Száztíz éve született, és idén éppen harminc esztendeje hunyt el a XX. századi református magyar egyházzene kimagasló alakja, Gárdonyi Zoltán, aki 1941-től 1967-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzoraként fejtett ki szerteágazó tevékenységet. Orgonaművei és bibliai szövegű kórusművei egyedülálló értéket képviselnek a XX. századi európai egyházzenében. Fia, Gárdonyi Zsolt zeneszerzőként, világszerte koncertező orgonaművészként és zeneelméleti munkássága által vált ismertté itthon és külföldön egyaránt. A Kecskeméti Református Egyházközség által szervezett hatrészes Gárdonyi koncertsorozat márciusi eseményére érkezett haza feleségével. Vele beszélgettem szülővárosában, Budapesten az apáról fiúra szálló zeneszeretetről, az egyházzene és hit kapcsolatáról, illetve a művészi zene missziói hatásáról.

Énekelve várjuk Szentlelkedet!

2016. május 12., címkék: pünkösd, egyházzene

A Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye évek óta pünkösdhétfőn tartja kórustalálkozóját. Ilyenkor egyházmegye egyik gyülekezete látja vendégül körzete református kórusait.

Az Erkel Ferenc Társaság tagja lett Berkesi Sándor

2016. május 09., címkék: egyházzene, berkesi sándor, erkel ferenc

Három új tiszteletbeli tagot választott az Erkel Ferenc Társaság: Ókovács Szilveszter, Berkesi Sándor és Ittzés Mihály a magyar zenei közéletért tett sokrétű és kimagasló tevékenysége elismeréseként vehette át az erről szóló díszoklevelet az Erkel Színházban május 8-án este.

Énekeljünk az Úrnak!

2016. április 29., címkék: szabolcs-beregi egyházmegye (mre), tornyospálca, egyházzene

A Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye szervezésében április 23-án tizenegy kórus találkozott Tornyospálcán, hogy egyéni és közös szolgálatukkal dicsőítsék teremtő és megtartó Istenünket – számolt be Boros Erika kántor, karvezető az egyházmegyei kórustalálkozóról.

„Énekeljetek az Úrnak új éneket"

2016. április 23., címkék: egyházzene, reformátusok lapja

Megújulhat-e istentiszteletünk és éneklésünk? – Bódiss Tamás írása az egyházi ének és zene vasárnapjára.

„Lelkem áldd az Urat!”

2016. április 06., címkék: fekete károly, Fekete Károly, egyházzene, ifi

A Debreceni Egyetem temploma március 18-án és 19-én megtelt zenével. Itt rendezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület a Hétvége az egyházi zenélésünk megújulásáért elnevezésű konferenciát, amelyre közel kétszázan látogattak el az egyházkerületből és a határon túlról is. A kétnapos rendezvényen számos aktuális és fontos kérdés felmerült, emellett hasznos gyakorlati útmutatót kaptak a résztvevők, amelyeket a mindennapjaikban tudnak alkalmazni a szolgálataik során.

XVII. századi protestáns énekgyűjtemény jelent meg

2016. április 01., címkék: könyvbemutató, évforduló, reformáció, egyházzene

Imádságos könyvként is olvashatjuk azt a különleges kötetet, melyet 2016. március 30-án mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában. A Régi Magyar Költők Tára (RMKT) XVII. kötetében 255 darab, 1601–1700 között megjelent evangélikus és református gyülekezeti énekeket gyűjtöttek össze, melyek közül sokat még ma is éneklünk.

A napkeleti bölcsek

2016. január 06., címkék: johann sebastian bach, Újév, újév, egyházzene, vízkereszt

Bach Karácsonyi oratóriumának részletével idézzük fel a napkeleti bölcsek történetét.

Zsoltárhang vízjelekben

2015. november 04., címkék: egyházzene

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) által kiírt, A reformáció 500. évfordulójára készülve című pályázaton az ismert dallamra való énekszövegírás kategóriájában magyar nevezőé lett az első díj. Miklya Zsolt 2001-től rendszeresen publikál többek között a Holmi, Bárka, Jelenkor, Alföld, Élet és Irodalom, Magyar Napló, Parnasszus, Kortárs, Mozgó Világ, Kalligram és Tiszatáj irodalmi lapokban. A költővel a pályázatra beadott művéről, valamint költészetéről beszélgetett az evangelikus.hu.

A nemzetnevelő énektanár

2015. november 03., címkék: reformátusok lapja, egyházzene, ádám jenő

Végre napirendre került a sokak által régóta áhított mindennapos iskolai éneklés ügye. Az illetékes minisztérium néhány hete szaktekintélyekből álló bizottságot hozott létre azért, hogy ismét méltó helyükre kerülhessenek az iskolai kórusok és az ének-zene tantárgy oktatási rendszerünkben. A kérdés kapcsán a világszerte ismert és elismert Kodály-módszer hazai helyzetéről is sok szó esik mostanában. De vajon mi, reformátusok tudjuk-e, hogy a nagy zeneszerzőről elnevezett zenepedagógiai metódust valójában egyik tanítványa, egy református atyánkfia, Ádám Jenő zeneszerző, karnagy, népdalgyűjtő és zenepedagógus dolgozta ki? Szülőhelyén, Szigetszentmiklóson október 9-én köztéri szobrot avattak emlékére.

Az Ige és a Gyászóda vigasztalása

2015. november 02., címkék: egyházzene, halottak napja, liszt ferenc

Liszt az eredetileg zenekarra készült kompozíciót Dániel fia emlékére írta, aki 1860-ban huszonkét évesen hunyt el. Méhes Balázs gondolatai Liszt Ferenc Gyászódájáról.

Ez történik továbbiak →

Istent keresem

Mt 18,11–14

„...mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink