Tovább nőtt az egyszázalékos támogatók száma

2012. szeptember 17., hétfő

Háromezer-hétszázzal nőtt az szja-egyszázalékukat a református egyháznak felajánlók száma, az adószabályok változása miatt viszont esett a felajánlott összeg.

A 2011-ben bevezetett egykulcsos adózási rendszer, illetve a családi kedvezmény komoly hatással volt a személyi jövedelemadóból származó egyszázalékos felajánlási eredményekre. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) beszámolója szerint idén összesen 1,97 milliárd forinttal, 21,4 százalékkal kevesebb pénz folyt be a felajánlásokból. A csökkenés egyértelmű oka az egy főre jutó átlagösszeg csökkenése, a kisebb adókulcs kevesebb adót, illetve kevesebb felajánlható forintot jelentett, amihez sokaknál a családi kedvezmények igénybevétele is társult. A 2012-es év másik szembeötlő sajátossága a felajánlók számának stagnálása, a növekedés itt csak 0,8 százalékos volt.

A Magyarországi Református Egyház az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is növelni tudta az egyéni felajánlók számát. A NAV előzetes tájékoztatása alapján 2012-ben 210708 magyar adófizető támogatta egyházunk társadalmi szolgálatát. Ez 3696 fős emelkedést jelent 2011-hez képest. Az egyéni falajánlók számának 1,8 százalékos növekedése a történelmi egyházak között a legnagyobbnak számít, illetve felette van az átlagnövekedésnek is, ugyanakkor ez az eredmény nem tudta ellensúlyozni a rendszerből kiesett pénztömeg okozta általános visszaesést. A felajánlásokból befolyt 832 779 741 forint 18,7 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Hasonló arányban zuhant a többi történelmi egyház felajánlási összege is, a Magyar Katolikus Egyház 19,4, az evangélikusok pedig 20,4 százalékkal kevesebb pénzzel számolhatnak jövőre.

Az előzetes kormányzati tájékoztató szerint 2013-ban, a felajánlott összeg csökkenése ellenére, inkább szerény mértékben növekszik az egyszázalékos támogatás és az annak kiegészítésével kialakuló teljes, tervezett támogatási összeg. A Magyarországi Református Egyház az állam által biztosított egyszázalékos felajánlás kiegészítés mértékéről az Egyházi Kapcsolatok Titkárságával egyeztet.

Kommunikációs Szolgálat

Istent keresem

Lk 1,39–56

„Boldog, aki elhitte, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →