Tarts szorosan!

2018. május 15., kedd

A Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat lelkészeknek és házastársaiknak szervezett különleges házassággondozó hétvégét május elején. Az alkalomról Győrffy Eszter lelkipásztor beszámolóját olvashatják.

„– Ez a leves kicsit sós! – szól a férj.

 – Tehát megint azt mondod, hogy nem főzök jól, anyád jobban csinálja – így a feleség.

 – Már megint itt tartunk, én semmi ilyet nem mondtam… Már megint itt tartunk!!! Hogy jutottunk idáig?!”

… és így tovább. Sokaknak ismerősek a hasonló, fájdalmas és meddő beszélgetések. De mi lehet ezeknek az ártalmatlannak tűnő mondatok hátterében? Erre kerestünk – és találtunk is – válaszokat Balatonszárszón május 1-3. között a Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat által szervezett Házassággondozó tréningen.

Ebben a pár napban 20 lelkészházaspárral együtt különleges lehetőséget kaptunk arra, hogy zavartalan körülmények között egymással és a házasságunkkal foglalkozzunk. A hosszúhétvégén Sue Johnson amerikai szakpszichológus, pár­terapeuta módszerét, az érzelmekre fókuszáló terápiát (EFT) ismerhettük meg és próbálhattuk ki. A módszer és a hozzá tartozó könyv (Ölelj át) 2016 óta elérhető Magyarországon is.

A lelki- és házassággondozó tréninget a Gyökössy Lekigondozói Szolgálat munkatársa Szőke Etelka lelkipásztor és házastársa, Szőke Attila lelkész vezette. Az áhítatokat Tóth János lelkész tartotta, aki emellett bekapcsolódott a gyakorlati részek vezetésébe is. A tréning nyolc blokkból állt, mindegyik egy-egy felvezető előadással kezdődött, ennek részeként szemléltető videókat nézhettünk meg. Ezeken a videókon keresztül bepillantást nyerhettünk egy-egy olyan házaspár történetébe és érzéseibe, akik már végigjárták az utat ördögi párbeszédeik felismerésétől addig, míg újra tudtak kötődni egymáshoz és képesek lettek megújulni, megerősödni a házassági szövetségükben.

Ezt követően házaspáronként, kettesben beszélgethettünk az előadásban elhangzottakról, megoszthattuk gondolatainkat és érzéseinket, amiben feladatlapok segítették minket, majd kiscsoportos beszélgetés következett.

 Az érzelmekre fókuszáló terápia módszere a párkapcsolatok javítását szolgáló, tudományosan megalapozott megközelítés. Ennek hatékonysági vizsgá­latai visszaigazolták, hogy tíz résztvevő párból 7 esetében a frusztráció és magá­nyosság érzéséből egy biztonságosabb, szeretetteljesebb kapcsolat tudott kialakulni.

Az EFT lényege, hogy segítsen felismerni, megérteni az érzéseinket, fájó pontjainkat, szorongásainkat. Felismerni, hogy mit jelentenek azok az ördögi körök, amelyekbe beleragadnak a gondolataink, beszélgetéseink. Ez a technika segít megtalálni a módját, hogyan alakíthatunk ki olyan kötődéseket, és ezekkel együtt biztonságos érzelmi légkört, amiben tényleg meg tudunk és meg is merünk nyílni a társunk felé. Ebben a biztonságos kötődésben megszülethet a megbocsátás és a sérelmek elengedése.

És arra vajon választ kaptunk, hogyan tarthatjuk életben a szerelmet? Több lelkészházaspárnak, köztük nekünk is, ez a pár nap egyedülálló lehetőség volt arra, hogy végre kikapcsolódhassunk, csak egymásra figyelhessünk és megújíthassuk a kapcsolatunkat. A tréning végén, közösen írt imádsággal és bensőséges úrvacsorai közösségben megerősödve indulhattunk haza. Az idő rövidsége miatt ez a tréning többünknek egy új folyamat kezdetét jelentette. 

Győrffy Eszter

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink