Úszással a gyülekezetplántálásért

2017. június 12., hétfő

Szabó István lelkipásztor jótékonysági úszásra készül, hogy adományokat gyűjtsön a fővárosi IX. kerület karácsonyi vásárának megvalósítására, és ezzel is felhívja a figyelmet az ottani József Attila lakótelepen szerveződő református gyülekezetre. A kezdeményezésről, gyülekezetplántálásról és közösségről beszélgettünk a fiatal lelkésszel.

Szabó István 2010 óta él a IX. kerület József Attila lakótelepén. Mint mondja, ez a terület egyházi közigazgatásilag a Külső-Üllői Úti Református Egyházközség része, de az Üllői út elválasztja a templomtól: az egyházközség temploma már a X. kerületben található, a lakótelep pedig még Külső-Ferencváros.

„Mivel én is itt lakom és már a teológiára is innen jártam, szinte a kezdetektől megvolt bennem a vágy arra, hogy önálló gyülekezet jöhessen létre a területen" – meséli, majd hozzáteszi, hogy a gyülekezetplántálás ötlete Kiss Sámson Endrében, a Külső-Üllői Úti Református gyülekezet lelkipásztorában is megfogalmazódott, így az egyház vezetésének jóváhagyásával tavaly szeptemberben el is kezdődhetett a munka.

„Jelenleg félállásban hitoktató vagyok környéken, ami azért jó lehetőség, mert találkozhatok gyerekekkel és szülőkkel, megismerhetem őket, így folyamatosan új családokat érhetek el" – mondja. A gyülekezetplántálás első éve a kapcsolatfelvételről és a kapcsolatépítésről szól: István szeptember óta igyekezett a környékbeli programokon részt venni és felvenni a kapcsolatot a helyi szervezetekkel. „Jó megélni azt, hogy egy idő után már nem magamat kell bemutatnom és nem nekem kell programokat keresni, hanem felkérnek, hogy vegyek részt a különböző alkalmakon" – teszi hozzá. Ehhez kellett az is, hogy a gyülekezettel együttműködve segítsenek a környéken, de ezeket tartják a megalapozó lépéseknek. „A következő állomás, hogy akik engem ismernek, megismernek, a folytatásban megismerjék az Úr Jézust is, ezért a következő időszakban személyes találkozásokon, kiscsoportos Biblia-tanulmányozásokon keresztül szeretném bemutatni Krisztust."

István elmeséli azt is, hogy a lakótelepen nagyon élénk a közösségi élet. A „József Attila-lakótelep – Én is itt lakom!" elnevezésű Facebook-csoportban fogalmazódott meg, hogy a közösség örülne, ha karácsony előtt adventi vásárral is készülhetne az ünnepekre. Az ötlet már korábban is szóba került, de ebben az évben már komolyan foglalkoznak a tervekkel. A lakók kifejezetten közösségi vásárt és programokat szeretnének, amik abban segíthetnek, hogy az ott élők még jobban megismerhessék egymást. Az előkészületek kapcsán csatlakoztak a szervezők a Swimathon adonyománygyűjtő akcióhoz, melynek keretei között Szabó István is úszni fog június 18-án. A jótékonysági úszáson gyűjtött kezdő tőke a tervek szerint elég lehet, hogy további szponzorokat és a helyi önkormányzatot is megkereshessék a közösségi vásár terveivel.

A Swimathon egy négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány és közösségi esemény, amelyet egy uszodában szerveznek meg. A kampányban olyan emberek úsznak és kérik a támogatást, akik egy-egy jó ügy megvalósulásáért gyűjtenek.

A jótékonysági rendezvénnyel különleges módon érnek össze a szálak, a vásár ötlete Istvánék terveibe is illeszkedik. „Jó, hogy egy alulról jövő kezdeményezésről van szó és már ebben az adománygyűjtő kampányban is megismerik egymást az emberek" – fogalmaz. Mint mondja, felesége, Szabó-Kis Gyöngyi is sokat segít a kampányban és a misszióban is. Gyöngyi szerint, az Aranykapu karácsonyi vásárral szeretnének hagyományt teremteni, közösséget építeni, jótékonysági eseményekre felhívni a figyelmet és nem utolsó sorban a karácsony valódi üzenetét is becsempészni a lakótelep életébe.

„Minden gyülekezetnek ajánlom, hogy vegyenek részt a helyi programokban, kezdeményezésekben és sok programot valósítsanak meg, mert a szervezés már önmagában is közelebb hozza az embereket – mutat rá István. - Megismerjük egymást, a másik terveit, nehézségeit és ajándékait. Remélem, hogy ezzel is – hangsúlyozva az is-t – folytatódhat, hogy az emberek megismerik tervünket arról, hogy új gyülekezetet szeretnénk létrehozni a lakótelepen."

Szabó István június 18-ig gyűjti az adományokat a Swimathon oldalán, a kezdeményezést bárki támogathatja.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Dimény András, forrás: reformacio.ma

Istent keresem

1Tim 6,11–21

„Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál,...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →