Segítség a bántalmazott családoknak

2013. augusztus 28., szerda

Bántalmazott családokat táboroztatott egy hétig a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az augusztusi program érdekessége, hogy a gyermekek szüleikkel együtt érkeztek a táborba, és a felfrissülést, a trauma feldolgozását segítő nyaralással olyan családokat ajándékoztak meg, melyek egyébként nem engedhetnék meg maguknak az egyhetes kikapcsolódást.

A bántalmazott és nehéz körülmények között élő családokat a Szeretetszolgálat saját támogatottjai közül hívta meg, illetve családok átmeneti otthonából és kismamaházból is érkeztek a nyaralásra. A Budapest-Fasori Református Egyházközség tahitótfalui táborhelye adott otthont az ajándék üdülésnek. A programok között szerepelt hajókirándulás Visegrádra, strandolás, lovas kocsikázás, a legfontosabb mégis a sok játék és a személyes beszélgetés volt. A színes programok segítették feledtetni a mindennapok nehézségeit, a szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei pedig azon munkálkodtak, hogy szeretetteljes törődésükkel és szakértelmükkel támaszt nyújtsanak a szülőknek és a gyermekeknek.

Azt a hibát követtem el, hogy hittem neki és adtam még egy esélyt – meséli gyermeke apjával kapcsolatban Éva (45), aki jelenleg egy átmeneti otthonban él 4 éves kislányával. Saját házukat tartozások miatt elveszítették, így a befogadó otthonban lévő szobájukat – melyen másik két családdal osztoznak – tekintik otthonuknak. Éva meghatódva mesélte, hogy kislánya két nap alatt annyira megszerette a társaságot, hogy azt mondta már nem is akar hazamenni, maradjanak itt örökre. Tündének akkor homályosodott el a tekintete, amikor meghallotta másféléves kisfia szívből feltörő kacaját. Azt mondta, hogy már csak ezért a hangért, ezért a boldog pillanatért megérte eljönni a nyaralásra...

Többen jelezték, hogy egyébként nem jutottak volna el nyaralni és különleges élmény volt számukra a lovas kocsikázás és a hajókirándulás is, mert a hétköznapok során ilyen jellegű időtöltésre nincs módjuk, lehetőségük. A színes programok között volt áhítat is és lehetőség arra, hogy az egyházhoz közeli és templom környékén még sohasem járt szülők megosszák gondolataikat, kérdéseiket a hittel kapcsolatban.

A Szeretetszolgálat önkéntesei, munkatársai és a Fasori Gyülekezet segítői nem csak a test felüdítését tűzték ki célul, hanem a lelkek ápolását is, hiszen fontos feladatunk a kézzelfogható segítségnyújtás mellett a Krisztusra mutatás, az egyedüli élő reménység megismertetése is. A táborban a támogatott családok nem csak jól szervezett nyaraláson vehettek részt, de tájékoztatást is kaptak azokról a lehetőségekről, amelyeken keresztül a továbbiakban is támogatni tudja őket a Szeretetszolgálat, illetve megismerhették, hogy más szervezetektől vagy hivataloktól milyen módokon kérhetnek segítséget. A szakmai tanácsadás azért is fontos, mert így hosszabb távon javíthatnak életkörülményeiken a nehéz helyzetbe került családok.

A Szeretetszolgálat rendszeresen szervez táborokat rászorulóknak, napi rendszerességgel pedig 35.000 rászorulón segít intézményes keretek között, illetve segélyadományokkal. Idén nyáron árvízkárosult fiatalokat is táboroztatott, a tanévkezdésre pedig iskolatáska- és tanszeradományokkal készült.

Gilicze Réka

Istent keresem

Jel 19,11–21

„…ő tapossa majd a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →