Árvízi készültségben a Református Szeretetszolgálat

2013. június 03., hétfő

Rendkívüli készültség van a Dunán, mert az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízállás, mint ami becslések szerint most következhet. Budapestet várhatóan csütörtökön éri el az árhullám. A Magyar Református Szeretetszolgálat már több helyen jelen van a védekezésben. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A korábbi árvizekhez hasonlóan a Református Szeretetszolgálat önkéntesekkel tud segíteni a védekezésben, feltöltötte segélyraktárait, hogy adományokkal is segíthesse a rászorulókat, illetve ha kitelepítésre lesz szükség, matracokkal, plédekkel és élelmiszerrel is támogatja a bajba jutottakat.

Szerda reggeltől önkéntesekkel segíti a védelmi munkálatokat a Református Szeretetszolgálat Budapesten, a Margit-szigeti védelmi munkálatokban vesz részt a segélyszervezet, valamint élelmiszer-adományokkal és evakuálás esetén plédekkel, takarókkal, matracokkal segíti a bajba jutottakat. A hat legnagyobb segélyszervezet által létrehozott Civil Humanitárius Koordinációs Munkacsoport tagjai a hatékonyabb munkavégzés és jobb segítségnyújtás érdekében folyamatosan egyeztetnek egymással és az Országos Katasztrófavédelemmel.

Önkéntesek jelentkezését várják az árvízi készültséghez

„Csütörtöktől hétfőig keresünk önkénteseket, készenlétbe! Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy lesz szükség a segítségre, de amennyiben igen, úgy a jelentkező önkénteseket értesítjük, és kérjük őket, hogy jöjjenek segíteni" – írja facebook oldalán hétfőn közzétett felhívásában a Szeretetszolgálat.

Azok jelentkezését várják, akik vállalják azt, hogy csütörtöktől hétfőig ha telefonálunk nekik, egy-két órán belül a helyszínen tudnak lenni. Lehet csak egy-egy napot is vállalni. Nem biztos tehát, hogy aki jelentkezik, kap is feladatot, de azt mindenképpen várják a jelentkezőktől, hogy legyenek készenlétben, és ha hívják őket azon a napon, napokon amit, amiket megjelölt, tudjanak jönni.

Elsősorban férfiak jelentkezését várják!

A jelentkezőktől 4 adatot várnak az emailben:
1. Név
2. Életkor
3. Telefonszám (lehetőleg mobil)
4. Mely napon, napokon vállalja, hogy készenlétben lesz? (pl. csütörtöktől vasárnapig vagy csak szombaton, vagy szombaton és vasárnap stb.)

Jelentkezés: vad.lilla@jobbadni.hu

Aki jelentkezik, jól gondolja át, hogy valóban számíthatunk-e rá adott napon! – kérik a szervezők.

Ha valaki adományozna, akkor hívja a 13600-as telefonszámot, a 66-os kód bebillentyűzésével lehet eljuttatni a segélyszervezethez. Egy hívás 250 forint támogatást jelent az árvízi védekezésben.

A nap folyamán a segítség meg is indult. Az MRSZ húsz önkéntessel már jelen van Margit-szigeten, és a szeretetszolgálat segítséget nyújt Szentendrén, valamint Tahiban is.

A tatai református iskolások Dunaalmásra siettek a segítséggel. A tiszáninneni egyházkerület húszfős speciális cspatát Nagymarosra vezényelték. De határon túlról is jön a segítség: a kárpátaljai református egyház is felajánlotta a részvételét  a védekezésben.

Az árhullám tetőzés azonban még napok kérdése, így nehezebb helyzetekre is fel kell készülni. A Magyarországi Református Egyház elnöksége levélben fordult azokhoz az egyházi intézményekhez, amelyek az árvízzel fenyegetett területeken működnek, hogy amennyiben erre szükség lesz, torna-, iskolatermek, helyiségek rendelkezésre bocsátásával segítsék a védekezést, az emberek elhelyezését.

Amennyiben segítségre lenne szüksége, vagy segítséget ajánlana fel a védekezéshez, kérjük, keresse a Magyar Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatóját, Osgyán Dánielt a 06-30-492-1662-as telefonszámon.

Szöveg és fotók: MRSZ

Istent keresem

Jel 21,9–27

„Nem láttam templomot a városban..." tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →