Refo500 - A Reformáció értelmezése

2012. november 30., péntek

A protestáns reformáció kitörölhetetlen nyomot hagyott Európa történelmében és ezt a Refo500-nál jobban egy szervezet sem tudja. A MTA Bölcsészettudományi Központ szervezésében november 28-án került sor a nemzetközi Refo500 Alapítvány keretében működő reformációtörténeti témacsoport programjának bemutatójára és az ezt követő, workshop jellegű nemzetközi tudományos tanácskozásra.

A Refo500 különböző szervezetek, egyetemek, szemináriumok és múzeumok számára létrehozott nemzetközi fórum, ahol a szereplők a reformáció elmúlt fél évezredének történelmi jelentőségét és időszerűségét vitatják meg. Az ötletek, tapasztalat, tudás, termékek és események kultúrák közötti  megosztását támogatja, valamint arra kínál lehetőséget, hogy az egyes partnerek forrásokat találjanak a különböző projektjeikhez. A szervezet hat területre összpontosít, ezek a történelem, teológia, politika, vallás, társadalom és kultúra. A Refo500 tehát a reformáció ezen területekre gyakorolt hatását követi nyomon és kutatások segítségével igyekszik a történelem során megválaszolatlanul maradt kérdésekre választ találni.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Bölcsészettudományi Kutató Központ a Refo500 legújabb tagjai. Tóth Zsombor véleménye szerint, aki az MTA BTK  részéről tartja a kapcsolatot a Refo500-zal. A két intézmény csatlakozásának egyik oka az volt, hogy a magyarországi tudományos tevékenységet Európa számára láthatóbbá tegyék. A két intézmény kapcsolatának első nyilvános programja a budapesti november 28-i tanácskozás volt. Tóth Zsombor röviden bemutatta a BKK kutatási ütemtervét, megemlítve a 2017-ig terjedő időszak fő projektjeit. Az elsődleges projekt címe A reformáció és a migráció kultúrája Magyarországon: a református magyarok 500 éves túlélése a világban. Történészek, teológusok és antropológusok dolgoznak együtt a következő években, hogy vizsgálják a magyarok migráció alatti üldöztetését, száműzetését és az akkori politikai teológiát.

A Reformáció értelmezése: a különböző elméletek és összehasonlító megközelítések használata elnevezésű konferencián a megjelentek több európai egyetem, intézet és teológia akadémikusaitól hallhattak esettanulmányokat és előadásokat. Az előadók különböző és nagyon változatos témákon belüli felfedezéseiket mutatták be. Előadók voltak többek között: Herman Selderhuis (Keresztény Református Egyházak Teológiai Egyeteme), Balázs Mihály (Szegedi Tudományegyetem), Piotor Wilczek (Varsói Egyetem), Péter Katalin (MTA, BKK, Történelem Intézet), Kiss Réka (MTA, BKK, Etnológia Intézet), Tüskés Gábor (MTA, BKK, Irodalmi Tanulmányok Intézet), Csepregi Zoltán (Evangélikus Teológiai Egyetem, Budapest), Natalia Nowakowska (Oxfordi Egyetem, Történelem fakultás), Erdélyi Gabriella (MTA, BKK, Történelem Intézet)

Annak ellenére, hogy a reformációt bemutató elméletek és megközelítések eltérőek, egy valami bizonyos. Mégpedig az, hogy a reformáció oka és hatása a történelem, kultúra, társadalom, vallás, politika és teológia formálásában kiemelkedő szerepet játszott Magyarországon. Az MTA és BKK Refo500-hoz csatlakozása nemcsak a magyarországi kutatók munkáját fogja támogatni, hanem bővíti a reformáció örökségének elismerésére és elemzésére irányuló törekvéseket a jövőben.

Amy Lester tudósítását fordította a Külügyi Iroda

www.refo500.nl ; btk.mta.hu

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink