Országos Diakónus Találkozó volt Budapesten

2010. május 18., kedd

altA Szeretetszolgálati Iroda fontosnak tartja a  gyülekezetekben és egyházi intézményekben szolgáló diakónusok, valamint a gyülekezeti diakóniában önkéntesen szolgáló munkatársak  összefogását, együttműködését. Ezért  május 15-én Országos Diakónus Találkozót szervezett Budapesten.

A találkozón közösen kerestük Urunk akaratát és gondolkodtunk az együttműködésnek, egymás megerősítésének, bátorításának különféle módjairól.
Derencsényi Zsuzsanna nyitó áhítatban az Efézus 4,11–16 alapján beszélt a gyülekezeti közösség fontosságáról és jellemzőiről. Célként fogalmazódott meg a közösségfejlesztés, képzés, kommunikáció. Fizikai, lelki és szellemi akadálymentesítés. Diakóniai Szolgálatunk jellemzői az önkéntesség, szabadság, felelősség.
Czibere Károly irodavezető köszöntötte az egybegyűlt diakóniai munkatársakat és tájékoztató beszámolójában beszélt a Szeretetszolgálati Iroda legfontosabb munkaágainak jelenlegi helyzetéről és irányairól. Így nyújtott betekintést az intézményesedett Református Gyermekvédelmi Szolgálat – Nevelőszülői Hálózat, a Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény, az MRSZ nagy kampányai, Szeretethíd és még sok más terület életébe. Az irodavezető felhívta a figyelmet arra a felhívásra, amelyben a Magyar Református Szeretetszolgálat gyülekezeti munkatársakat keres.
Az együttgondolkodás és beszélgetés témái voltak még: a Diakóniai Törvény módosításának előkészítése, a Pozsonyi nyilatkozat a diakóniáról és a társadalmi kirekesztésről, a gyülekezeti diakóniai műhely munkája Berekfürdőn, és a Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény - www.redifi.hu bemutatkozása.
Ebéd után Dani László gyülekezeti diakóniai referens vezetésével vitattuk meg a gyülekezeti diakóniai műhely eddig végzett munkájának eredményeit és ismerkedtünk módszertani kérdésekkel, jó modellekkel. Kinyomtatva sok segítséget kaphattak kézbe a résztvevők a gyülekezeti diakónia megerősítésére.  A Somorjai Református Egyházközség Diakóniai struktúrájának alapvetését, ismerhettük meg. Azután a következő ajánlások kerültek megvitatásra gyülekezeti diakóniai szolgálatok indításához, önkéntesek szolgálatba állításához: 1. Felhívás (minta) 2. Szándéknyilatkozat önkéntes munkatárs részére 3. Adatlap önkéntes munkatárs részére 4. Miben tudok segíteni? Kérdőív gyülekezeti tagok részére 5. A szolgálatbaállás sorrendje 6. Szolgálati útmutató önkéntes diakóniai munkatársak részére.
Mezőtúrról is kaptunk egy példát Az önkéntes gyülekezeti szeretetszolgálati munkatársak képzésének tervéről.
Mindezekről bővebben a www.diakonia.hu honlapon lehet olvasni.

 

Dani László

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink