Megújult a Kálvin köz Óbudán

2017. január 25., szerda

A megújult parókiáért és annak megszépült homlokzatáért adtak hálát január 22-én az óbudai református gyülekezetben.

Ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a Budapest-Óbudai Református Egyházközség templomában a magyar kultúra napján, mely nemcsak a reformáció emlékévének nyitánya volt a fővárosi református közösség számára, hanem hálaadás is az elmúlt időszak fizikai megújulásáért. A hálaadó istentiszteleten Balla Péter lelkipásztor, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora hirdetett igét a bibliaolvasó kalauz aznapi újszövetségi szakasza alapján: minden ember üdvösségéről – derül ki Csaholczi Lászlóné Kádár Marianna lelkipásztor hozzánk eljuttatott beszámolójából.

A felújítási munkálatokról férje, Csaholczi László lelkipásztor számolt be, köszönetet mondva minden segítségért. A hívek adományaiból és külső támogatással belülről szigetelték, valamint felújították a gyülekezet 1909-ben, Kós Károly tervei alapján épült parókiáját. Az épület Flórián tér felé néző tűzfalára – annak szigetelése után – egy Kós Károly épületrajzaiból, Veszeli Lajos festőművész alkotása nyomán készült montázst festettek. Ez utóbbit Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is támogatta. 

A megújul tűzfalat Bús Balázs polgármester olyan egyedi művészeti alkotásnak nevezve, melyért érdemes ellátogatni a Kálvin közbe

A kerület történetét jól ismerők tudják, a most megszépült tűzfal egykor egy másik házra nézett, csak az Árpád-híd és a kiszolgáló utak építése miatt tett házsorbontások után lett ilyen „árva". Az évtizedes problémából a közösség előnyt kovácsolt. Egy olyan felület jött létre, amely a montázzsal minden erre járó figyelmét felhívja Kós Károly munkásságára, melyről korábban a reformatus.hu-n is olvashattak. Az ünnepségen a tervező unokája és családtagjai is részt vettek.

„Egy kis része Óbudának most ismét szebb lett, és mint cseppben a tenger ebben a munkában is tükröződik, amit mi reformátusok hazánkért és hitünkért teszünk" – fogalmazott az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint ez a munka is mutatja a az óbudai református gyülekezet erejét, „azt az erőt, amely már kereken ötszáz éve megtart bennünket, reformátusokat Magyarországon".

reformatus.hu

Fotó: Eisenmann József

Istent keresem

1Krón 29

„...az én Istenem háza iránti szeretetből a saját aranyamat és ezüstömet is odaadom Istenem házára...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink