Ökumenikus istentisztelet a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2013. január 22., kedd

Szatmárcsekén, azon a településen, ahol 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából istentiszteletet. Igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor katolikus püspök hirdetett.

Bosák Nándor katolikus püspök hangsúlyozta, fontos, hogy szeretettel nézzünk a kultúránkra, tisztelettel emlékezzünk a múltunkra, mert csak így lehet értékes jövőt építeni.- Igazság, szeretet, és alázatosság – ezek lehetnek a kulcsszavak, amelyek az emberi életet, megmutathatják, érthetővé teszik  számunkra, és belőle útmutatást nyerhetünk – mondta el a katolikus püspök.

Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, hogy a kultúra művelése és őrzése a legegyetemesebb emberi megbízatás. Ebben mindenki meg kell, hogy találja a saját feladatát. Magasztaljuk Istent megőrizzük, ami ránk bízatott, és tudjunk együtt emelkedni.

Az istentiszteleten a Kölcsey-emlékpakettet is átadták. Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész kapta idén, ezt a Kölcsey Társaság által alapított elismerést.

Az embert a fotográfia segítségével lehet a leghitelesebben bemutatni. Nagyjaink – így Kossuth, Bartók, Petőfi, vagy Ady – fényképekről megismert arcai itt élnek bennünk – fogalmazott ünnepi beszédében Korniss Péter. A fotóművész hozzátette: a fotográfia nemcsak portrékat őriz, hanem azt a világot is, ami körülveszi az embert, "azt a kultúrát, amiben él."

Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához.

Forrás: ttre.hu, ahonnan az istentisztelet hanganyag is letölthető

Istent keresem

2Tim 1,8–14

„Ennek az evangéliumnak a szolgálatára rendeltettem én hírnökül, apostolul és tanítóul.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →