Kölcsey örökösei vagyunk - élő közvetítés Szatmárcsekéről

2011. január 14., péntek

A magyar kultúra napja alkalmából vasánap tizenegy órától ökumenikus istentiszteleletet tartanak Szatmárcsekén, a Himnusz költőjének sírhelyénél. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be leghíresebb költeményét.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban e napon fejezte be a magyar nép zivataros századait megidéző Himnusz írását. Szatmárcsekén, nemzeti imádságunk költőjének sírhelyénél idén január 16-án lesz megemlékezés. A debreceni Kölcsey Ferenc Református Főiskola Kölcsey Stúdiója élőben közvetíti az eseményt, az élő képet a református.hu-ról ismelérhetik.

{source}
<object width="500" height="370">
<param name="movie" value="https://www.reformatus.hu/live/20101117/video.swf">
<embed src="https://www.reformatus.hu/live/20101117/video.swf" width="500" height="370">
</embed>
</object>
{/source}

A szatmárcsekei református templomban 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Bosák Nándor római katolikus és Bölcskei Gusztáv református püspök, közreműködik Varnus Xavér orgonaművész. Ünnepi beszédet mond Görömbei András, Kossuth-díjas irodalomtörténész. A Himnuszt Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas színművész adja elő. Közreműködik a Nyíregyházi Főiskola kórusa, vezényel Tamási László, Liszt Ferenc-díjas karnagy. A kórust orgonán kíséri: Csorba Gergő. Az ökomenikus istentisztelet a szatmárcsekei református temetőben, Kölcsey Ferenc síremlékének megkoszorúzásával ért véget.

Az ünnepi eseményt élőben közvetíti a debreceni Kölcsey Ferenc Református Főiskola Kölcsey Stúdiója. Az online közvetítést nyomon követhetjük a főiskola médiaportálján, a www.licium.hu oldalon, illetve átveszi több református honlap –, így például a református.hu – is. Két református rádió, a Méliusz, illetve az Európa Rádió is élőben közvetíti az eseményeket. Természetesen a Római Katolikus Egyház Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye internetes oldalán, a www.dnyem.hu oldalon is élőben lehet látni és hallani az ökomenikus istentiszteletet.

A Kultúra Napja arra emlékeztet bennünket, hogy identitásunk megkerülhetetlen és szerves részévé vált a Himnusz. Nemzeti imádságunk szerint a magyarok legfőbb küldetése a teremtett természet értékeinek megőrzése, fejlesztése. Ezt viszont nem tehetjük Isten nélkül. A Himnuszban tanúságot teszünk hitünkről, s arról, hogy nem vagyunk gyökértelenek. Ezért is tölt el reménységgel bennünket Kölcsey halhatatlan költeménye. Megkerülhetetlen sarokköve vagyunk a keresztény és a magyar kultúrának, amely nyitott új értékek befogadására, és képes egységet teremteni a múlt, a jelen és a jövő között.

Forrás: ttre.hu

Istent keresem

2Tim 1,8–14

„Ennek az evangéliumnak a szolgálatára rendeltettem én hírnökül, apostolul és tanítóul.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →