Hamarosan elkészül Bátorkeszin a Firesz gyermek- és ifjúsági központja

2010. február 21., vasárnap

A tervekA Bátorkeszi Református Egyházközség évente különböző gyermek- és ifjúsági táboroknak ad otthont, így sokan már eddig is Firesz-központként emlegették Bátorkeszit. A táborokat eddig a község tulajdonában lévő, bérelt épületben tartották meg, mivel az egyházközég, illetve a hitmélyítő alkalmakat szervező Firesz nem rendelkezett erre a célra alkalmas épülettel. A gyülekezet vezetősége a gyermek- és ifjúsági táborok népszerűségének köszönhetően végül úgy döntött, hogy missziói célra felújíttatja a templom és a lelkészlak közvetlen szomszédságában lévő egykori kéttantermes református iskoláját.

Az egyik tanterem közösségi előadóteremnek, illetve étteremnek ad majd helyet. Mellé egy új konyhát építenek 60-80 személy étkeztetésére. A másik tantermet két vendégszobára osztják fel szociális helyiségekkel kibővítve. Az egykori tanári szobát is erre a célra alakítják át. A központ a tervek szerint 40-45 személy befogadására lesz alkalmas. A különböző célokat szolgáló parókia alagsorát viszont már korábban felújították, ahol egy gyülekezeti kis konyha, két nagyobb terem és szociális helyiségek vannak. Ez a két együttes – az egykori iskola épülete és az alagsor – adja majd az ifjúsági központ magvát. Az épületegyüttes egy közel fél hektáros templom-, ill. parókia kertben helyezkedik el, ahol már játszótér és homokos strand-röplabda pálya is található. A nyári táborok idejére egy kisebb medencével is bővülnek a kikapcsolódási lehetőségek.

alt

A munkálatok Czinke Zsolt lelkipásztor tájékoztatása szerint már az elmúlt évben elkezdődtek. Az egykori iskola új tetőszerkezetet kapott, megerősítették az épület alapjait és leszigetelték a talajt. Jelenleg folyamatban van a közfalak felrakása, melyet a víz, villany és központi fűtés szerelése, majd a nyílászárók cseréje követ. Az egykori iskolából kialakítandó Firesz-központ továbbra is a gyülekezet tulajdonában marad, viszont a Fiatal Reformátusok Szövetsége korlátlanul használhatja az épületet különböző hitmélyítő alkalmak, csendesnapok és táborok megszervezésére. Ezen felül a központ többek között alkalmas lesz egyházmegyei rendezvények: presbiteri konferenciák, nőszövetségi alkalmak, konfirmandus és kórustalálkozók, valamint bibliaismereti vetélkedők lebonyolítására is.

A felújítás költségvetése 75 ezer euróval számol. Ebből a gyülekezet már elvégeztetett különböző szakmunkákat, 36 ezer euró összegben. A Firesz holland támogatásból 15 ezer euróval járult hozzá a központ kialakításának a költségeihez. Az egyházközség ezenkívül önerőből, kölcsönök felvételével és különböző adományokból befolyt összegből, valamint magyarországi alapítványi pénzekből járul hozzá az ifjúsági központhoz. Az tervek szerint az idei évre tervezett nyári Fireszke gyermek- és ifjúsági táborokat már a megújult iskolaépületben tartanák meg. Az épületet októberben az V. Bátorkeszi István Napok keretén belül adják át ünnepélyes keretek között.

reformata.sk

Istent keresem

Jn 13,21–30

„Amit tenni akarsz, tedd meg hamar!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →