Erdélyi zsindely Gyárdűlőn

2019. június 18., kedd

Építésének 25. évfordulóján megújult Kőbánya legmagasabb haranglábja. A zsindelyes építmény Kőbánya-Gyárdűlő igazi kuriózuma, a Külső-Üllői Úti Református Missziói Egyházközség messzire látszó és hallatszó hírnöke.

Kőbánya legmagasabb fa haranglábja a beszédes nevű Gyárdűlőn található. A közelmúltban a helyi református gyülekezet tagjainak munkájával teljesen felújították. A zsindely Erdélyből érkezett, a munka nagy részét pedig a Makovecz Imre által tervezett fa épületek felújításával foglalkozó szakemberek végezték.


Az avatóünnepséget pünkösdhétfőn rendezték meg, az ünnepi istentiszteletet követően. A hivatalosan Külső-Üllői Úti Református Missziói Egyházközségnek (KÜLLŐ) nevezett gyülekezet összejövetele igazi missziós találkozó volt, hiszen olyanok is eljöttek e beszélgetős alkalomra, akik egyébként nem rendszeres templomba járók. Az erdélyi, kelet-magyarországi képeket idéző budapesti harangláb a Dunamelléki Református Egyházkerület és a gyülekezet támogatásának, összefogásának eredményeképpen újulhatott meg. A hálaadó alkalom egészen késő délutánig tartott a jó bográcslecsó mellett.

A korábbi deszkaborítású tetőszerkezet már nagyon kopottas volt, nem védte a harangot az időjárás szeszélyeitől. 1200 zsindely egyenesen Székelyvarságból érkezett, hogy igazi zsindelyes borítás díszíthesse az építményt. A felújításhoz szükséges terveket Szilágyi Szabolcs asztalos-építész dolgozta ki, Víg Balázs asztalos munkatársával együtt több hónapon keresztül végezték el a javító munkálatokat az 5 centiméter híján 10 méter magas építményen. A harang régi húzókötelét is felváltotta egy ékes bőrszíj, melynek tölgyfa záródísze a KÜLLŐ jelét viseli magán.

A Pöttyös utcai metrómegálló építése miatt lerombolt barakk templom helyett épült a mai templom a '80-as években, de torony építését az akkori politikai hatalom nem engedte. A gyülekezet házául szolgáló korábbi borbélyüzletet a X. kerületi Bihari utcában, Nagy Béla építész tervei alapján a tetőtéri templomrésszel egészítettek ki 1989-ben. A harangláb 1994-ben készült el.

A jubileumi felújítással a közösség célja volt a hagyományos húzószerkezet megőrzése, hiszen a harang megszólaltatásához így a 21. században is kell még az emberi erő, a régiektől ellesett ritmusérzék. A harangozó a tízemeletes panelek és a környékbeli családi házak lakóit hívogatja Isten tiszteletére.

Az ünnepi istentisztelet a szokásosnál emelkedettebb hangulatú volt részben: a legátus formabontó módon kalauzolta el a jelenlevőket Pál és Szilász mellé a börtönbe, és helyezte egy teljesen más megvilágításba, mit is jelent a megtérés döntése. A szépen megkomponált dalok és a bensőséges úrvacsora után a társaság nagy része hamar az udvar felé vette az irányt, hogy sort kerítsen a már-már megszokottá vált istentisztelet utáni kötetlen beszélgetésére, közös ebédre.

A megújult zsindelyes harangláb Kőbánya-Gyárdűlő igazi kuriózuma lett, a gyülekezet messzire látszó és hallatszó hírnöke. Kiss Sámson Endre lelkipásztor hálát adott az elkészült munkáért, az építmény megújítói pedig a felújítás kulisszatitkaiba is beavatták a hallgatóságot.

Szöveg: Balogh Fruzsina, Balázs Péter és Szilágyi-Kiss Hajnal

Fotó: Szilágyi-Kiss Hajnal, Dr. Szilágyiné Nagykárolyi Ágnes, Szilágyi Szabolcs

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink