Családi nap Mezőváriban

2011. augusztus 11., csütörtök

Számos érdekes program várja az érdeklődőket augusztus 20-án. A rendezvény szervezője a Kárpátaljai Református Egyház.

A délelőtti főelőadás is a család témakörét járja körül "Család - ahová az áldás érkezhet" címmel. A nap során különféle szemináriumok egy-egy témában bővítik ki az előadáson elhangzottakat, ahol szó esik majd az udvarlókról, a gyermekvállalásról, a mézes hetekről, a kamaszok neveléséről, a házas élet küzdelmeiről, az elengedésről és az öregségről is. A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet láthatatlan színházzal, anya-lánya házitündér vetélkedővel és bibliai activityvel várja a fiatalabb korosztályt. A délutáni evangélizáción Steinbach József dunántúli püspök szolgál. A program szerves része a közös éneklés, de fellépnek kórusok is, valamint az Ébredés és az Üvegtenger együttes, a napot végül Pintér Béla koncertje zárja.


alt

Részletes program

07.00 – 08.00 – Érkezés, regisztráció
08.00 – 08.20 – Gyülekező éneklés (364, 472, 370. dicséret)
08.20 – 08.50 – Énektanulás (128. Zsoltár)
08.50 – 09.00 – Köszöntés, hirdetések
09.00 – 09.05 – Ének (168. dicséret)
09.05 – 09.25 – Áhitat
09.25 – 09.35 – Ráfelelő ének (423. dicséret és 128. Zsoltár)
09.35 – 09.40 – Előadás előtti ének: 384 dicséret
09.40 – 10.00 – Előadás: Család - ahová az áldás érkezhet
10.00 – 10.05 – Ráfelelő ének
10.05 – 10.15 – Bizonyságtétel
10.15 – 10.35 – Mezővári gyermekkórus szolgálata
10.35 – 11.00 – Hirdetések
11.00 – 12.30 – Szemináriumok
12.30 – 13.30 – Ebéd
13.40 – 14.10 – Az Ébredés együttes szolgálata
14.10 – 14.50 – Kiemelt szemináriumi előadás
15.00 – 15.30 – Az Üvegtenger együttes szolgálata
15.45 – 16.00 – Gyülekező éneklés
16.00 – 16.15 – Mezővári felnőttkórus szolgálata
16.15 – 17.00 – Evangelizáció – Steinbach József
17.00 – 17.05 – Ráfelelő ének
17.15 – 18.45 – Pintér Béla koncert
18.45 – 18.55 – Zárszó, áldás (áldásvétel előtt a 461. dicséret 1. verse)
18.55 –             Záró ének (290. dicséret)

Szemináriumok:

„A” Szeminárium: Ismerkedés és együtt járás! – Udvarló a háznál, hogyan fogadjuk?
Előadó: Tóth Kása István lelkész
Helyszín: Régi községháza
Egészen új helyzet áll elő a családban, ha a lányunk egy nap bemutatja a barátját/fiunk a barátnőjét. Hogyan fogadjuk szülőként az új jövevényt? Hol húzódnak a mi határaink ha gyermekünk párválasztásáról van szó? Mit mond erről a Szentírás? Ebben a témában mélyülhetünk el egy kicsit ebben a szemináriumban.

„B” Szeminárium: Segítség, apa/anya lettem! – Gyermek – áldás?!
Előadó: Taracközi Gerzson és Mónika lelkészek
Helyszín: „Sárga ház” udvara (A segédlelkész-lakás udvara)
Egy gyermek megszületésével megszületik az apa és az anya is, hiszen férj és feleség az első gyermek születésétől fogva már többé nem lehet „csak” férj és feleség. belépett egy harmadik személy a családba, akiről gondoskodni kell… Hogy ezt a „terhet” miért mondja a Szentírás áldásnak, arról hallhatunk ebben a szemináriumban.

„C” Szeminárium: Házastárs lettem! – Kezdeti nehézségek – Mézes hetek vagy mézes évek?
Előadó: Lőrinc Krisztina lelkésznő
Helyszín: Zeneiskola
Minden házasság nagy reményekkel indul. Szinte minden házasság kezdetén ott lebeg a rózsaszín ködfátyol. S aztán minden házasságban jönnek a nehézségek. Elég hamar, legtöbbször a mézeshetek elmúltával. Hogy lesz ebből holtomiglan-holtodiglan? Erre kereshetjük itt a választ Isten Igéje alapján.

„D” Szeminárium: Kamasz-panasz – a kamasz gyerekek nevelése
Előadó: Gogola István pszichológus
Helyszín: Községháza
A kamaszkor a gyerekek számára sem könnyű, de a szülőket is alaposan igénybe veszi. Mit lehet tenni szülőként, ha a gyerek egyszer csak belépett a kamaszkorba, és nem ismerünk rá? Ha az idegeinken játszik és élvezi? Fegyelmezni? Túlélni? Segíteni? Ebben a szemináriumban hasznos tanácsokat kaphatnak a kamaszokat nevelő szülők.

„E” Szeminárium: A házas élet küzdelmei – „Sem boldogságban, sem boldogtalanságban soha el nem hagyom.”
Előadó: Dr. Steinbach József püspök és felesége
Helyszín: Iskola
A házasság életre szóló szövetség, Isten ajándéka. Manapság mégsem tekinti a társadalom olyan nagy értéknek. Sok külső hatás támadja a házasságot, sok az ingoványos talaj, ahol elcsúszhatnak a házasfelek. Hogy mennyire vesszük komolyan a templomban kimondott hűségesküt, és hogyan tudjuk megtartani, erről hallhatunk itt.

„F” Szeminárium: Újra ketten – az elengedés tudománya
Előadó: Dr. Kónya József lelkész
Helyszín: Iskola
Furcsa érzés, mikor a családi fészek elcsendesedik. Kirepültek a gyerekek, s mintha nem lenne többé aki élettel töltse meg a házat. Hogyan dolgozhatja fel egy házaspár azt, hogy újra ketten vannak csupán otthonukban? Hogyan jelenik meg ebben a helyzetben Isten? Erre kereshetik a választ mindazok, akik betérnek ide.

„G” Idősek a családban – „Jó az öreg a háznál?!”
Előadó: Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök
Helyszín: Templom mögötti park
Az évek gyorsan elszállnak, és az idő múlásával a családban betöltött szerepünk is változik. Az egykori leányokból és legényekből nagymamák és nagyapák lesznek. El tudjuk-e fogadni azt, hogy megöregszünk? Megtaláljuk-e a helyünket idősként a családban? Milyen lelki fogódzónk lehet az elmúlás felé haladva? Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk itt.

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programjai:

Láthatatlan színház: Az érzékszerveink (szem, fül, orr, stb.) megnyitják előttünk a megismerés útjait. De akár akadályozhatnak is, hisz sokszor nézünk, de nem látunk. A Láthatatlan színházakban épp ezért (egy sötét kendő segítségével) a szem érzékelését kiiktatva, a többi érzékszerv csatornáit felhasználva közvetítenek felénk üzenetet emberről, Istenről, kegyelemről. Figyelem! Korhatár 15 év és 45 év között!

Anya-lánya házitündér vetélkedő: Egy játékos vetélkedő otthonteremtési ismeretekről, konyhai fortélyokról, értékes nyereményekkel! Lányok 12 évtől, anyukák korhatár nélkül jelentkezhetnek. (Természetesen együtt, egy csapatként.)

Bibliai activity: A jól ismert activity játék az egész családot megmozgatja. A feladványok bibliai témájúak lesznek. Nevezni testvérpárnak, házaspárnak, többgenerációs családnak (nagyszülőkkel együtt) is lehet.

Istent keresem

1Thessz 4,1–8

„...testvéreim, kérünk titeket, és intünk az Úr Jézus nevében...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →