Az Egyházak Világtanácsa a pátriárka haláláról

2012. december 07., péntek

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára Olav Fykse Tveit mély szomorúságát fejezte ki IV. Hazim Ignác pátriárka halála miatt, aki 92 éves korában, december 5-én hunyt el Libanonban.

A főtitkár a szíriai orosz pátriárka eltávozását egy olyan vezető elvesztésének nevezte, „aki egész életét egyháza intézményeinek újraszervezésére és fejlesztésére áldozta". Mind a keresztények, mind a muszlimok tiszteletét kivívta a Közel-Keleten, a régióban történő megbékélés és béke megteremtésére irányuló rendszeres törekvéseivel.

Az EVT-n belül számos fontos pozíciót töltött be IV. Hazim Ignác, többek között a központi bizottság tagja és a világi misszió bizottságának hivatalnoka volt. Az EVT negyedik, 1968-ban tartott uppsala-i nagygyűlésén előadó is volt. A Közel-Keleti Egyházak Tanácsának egyik alapító tagja volt.

Egyházát többnyire Libanonban és Szíriában szolgálta, emellett mélyen elkötelezett és elismert volt a keresztyén-muszlim párbeszédért tett törekvéseiért. Franciaországi tanulmányai után megalapította a Balamandi egyetemet Libanonban, amelynek azután évekig dékánja volt. Aktívan kivette részét az ortodox közösségen belüli viszonyok alakításából, a kétoldalú teológiai párbeszédekből és az ortodox egyházi vezetők találkozóiból. IV. Hazim Ignác iránt érzett tisztelettel mondta Tveit főtitkár, hogy az egész világ keresztyénsége értékelte fáradhatatlan elkötelezettségét a keresztyén egység mellett:  „Mindannyian elveszítettünk egy nagyszerű egyházi vezetőt, spirituális atyát, rendkívüli teológust, a vallásközi párbeszéd támogatóját és az ökumenikus párbeszéd egy inspiráló tekintélyét."

Külügyi Iroda
Fotó: Varvarawordpress

Istent keresem

1Thessz 2,1–12

„...a mi Istenünktől bátorságot kaptunk arra, hogy nyíltan hirdessük nektek Isten evangéliumát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →