A Nyírségi Református Egyházmegye Konfirmandus Találkozójáról - Uralkodj...

2011. december 12., hétfő

Nem mindennapi eseményre hívogattak a Nyírségi Református Egyházmegye gyülekezeteiben, hiszen a konfirmálni készülő korosztály fiataljainak rendezett az egyházmegyei Missziói Bizottság két gyülekezettel karöltve egy-egy találkozót.

Az Egyházmegye területi kiterjedésére való tekintettel két helyszínen rendezték meg a fiataloknak szánt programot. Az első alkalmat november 19-re szervezték, melynek az Újfehértói Református Egyházközség adott helyet. A második nap december 10-én volt, Nyírmeggyesen, a helyi gyülekezet tagjaival összefogásban. A két napon mintegy háromszáztíz fiatal vett részt, a kísérőkkel és a helyiekkel népes sereggé kiegészülve, összesen harminchét gyülekezetből.

A téma „hatalomkérdés” volt – hogy van-e, és ha van, akkor élünk-e vele? Yoda mester, Harry Potter, Obama vagy éppen Orbán Viktor hatalma felől senkinek semmi kétsége nem volt – persze egyeseknek csupán a vásznon, míg másoknak valóságosan –, de hogy egy mindennapi tizenévesnek is lenne hatalma, ez bizony kérdéses. Hiszen se otthon, se az iskolában, de még a konfirmációi felkészítőn, meg a legjobb gyülekezetekben sem az az általános tapasztalat, hogy nagy hatalma lenne a tinédzsernek. Mindenütt megmondják, hogy mit lehet, mit kell nekik tenni – és választás nem sok marad.

Az Úr Jézus megkísértésének történetén alapuló előadásból azonban egészen egyértelmű lett a résztvevők számára, hogy a hatalom sokszor nem egészen olyan, mint ahogy azt mi elképzeljük. A legnagyobb erő, a legnagyobb uralom éppen ahhoz kell, hogy tudjak nemet mondani – még akkor is, ha az nem „menő” a többiek előtt! Nemet mondani olyan dolgokra, amik elrabolják a hatalmat – és ezáltal igazán uralkodóvá válni. Egy parancs is hangzott, ami kivételesen tetszetős volt a résztvevőknek: „…de te uralkodj rajta…” /1Móz4,7/. S hogy senki ne felejtse el, mire hívatott, el is vihette ezt a rövid „szlogent” egy karpántra gravírozva.

Hálásak vagyunk Istennek, amiért lehetőséget készített! Köszönjük a fiataloknak az aktív részvételt! Illesse köszönet a szervezőket, a befogadó gyülekezeteket, és az Egyházmegye elöljáróit, hiszen nélkülük minden fáradozás hiábavaló lett volna.

Nagy József, egyházmegyei missziói lelkész

(A kép a Nyírmeggyesi alkalmon készült)

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink