A népmozgalmi adatok itt nem a magyarság állandó fogyását mutatják – református templomot építenének Köröstarjánban

2010. január 27., szerda

altAlig néhány éve alakult meg a Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet, Oláhszetnmiklós központtal. A tenni akaró, életerős közösség, élén lelkészükkel, minden lehetőséget megragad, hogy az egyházközség dolgait előremozdítsa. A szentmiklósi gyülekezeti ház már tető alatt van, a következőkben pedig templomot építenének Köröstarjánban. A fejleményekről nemrég a nagyváradi Reggeli Újság számolt be.

 

A Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet közel négy éve alakult meg azzal a céllal, hogy felkarolja a Nagyvárad és Nagyszalonta között az országhatár mentén, a Biharszentandrástól délre Oláhszentmiklósig fekvő településeken szórványban élő református magyarokat, és gyülekezetté kovácsolja össze őket.

Mint a cikk szerzője írja, Farkas Zsolt, a missziói gyülekezet lelkipásztora, korábbi váradrogériuszi segédlelkész tavaly augusztusban hívta meg látogatóba Oláhszentmiklósra, a missziós gyülekezet központjába. Menet közben megmutatta Köröstarjánban azt a telket, amelyre egy kisebb református templomot építenek. A gyülekezet tervei között az szerepelt, hogy még tavaly kiöntik a templom alapját, idén pedig tető alá hozzák az istenházát. Néhány kilométerrel odébb, Oláhszentmiklóson még 2007-ben egyházkerületi és egyházmegyei támogatással a missziói gyülekezet megvásárolt egy kis parasztházat, amelyet még ugyanabban az évben felújítottak a hívek hollandiai gyülekezetek segítségével, valamint adományokból és különböző pályázati pénzekből. Új ablakokat és ajtókat szereltek be a régiek helyére, a szobákat újrabetonozták, valamint kicserélték az villanyvezeték-hálózatot is. Lebontották a házhoz tartozó melléképületeket, hogy a felszabadult helyre imaházat építhessenek. Az alapját már tavaly lefektették, a falakat is felhúzták, ottjártunkkor éppen a tetőt építették.

Az újságíró nemrég újra megkereste Farkas Zsoltot, a megvalósításról és a tervekről kérdezve. A lelkész örömmel újságolta el, hogy az oláhszentmiklósi gyülekezeti ház tetejét sikerült befejezniük. Vásároltak még ajtókat és ablakokat, ám ezeket a nem megfelelő időjárás miatt egyelőre nem tetetik be. Az épület hőszigetelését és a csatornázását idén akarják elvégeztetni, a falakat is tavasszal pucolnák be. A lelkész a pénzforrásokat kutatja, elmondta: bár ígéreteket már kapott arra, hogy támogatni fogják őket, ő azonban szeretné nyugtával dicsérni a napot.

A köröstarjáni református templom alapját idén öntenék ki közmunkával. Amint az időjárás engedi, tavasszal hozzá is látnának. Az alapba való anyagot már megvették. Eddig egyébként 4-5 ezer lej gyűlt össze támogatásként, de a lelkész külföldi segítségre is számít.

A missziói gyülekezetbe tartozó hívek Biharszentandráson, Köröstarjánban, Körösgyéresen, Rojton és Oláhszentmiklóson élnek. A múlt esztendőben öt keresztelőt tartottak és két temetést. Az egyházközséget tavaly még csak 117 lélek alkotta, idén pedig 21-gyel gyarapodott, így a missziói gyülekezet egyike azon nagyon kevés egyházközségeknek, amelyekben a népmozgalmi adatok nem a magyarság állandó fogyását mutatják – zárja cikkét a nagyváradi napilap.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió