A menekültkérdésről tanácskoznak európai reformátusok Budapesten

2016. május 30., hétfő

Református egyházak és nemzetközi szervezek képviselői tanácskoznak Budapesten, hogy a menekülthelyzet kihívásairól, az egyházak felelősségéről és lehetőségeiről egyeztessenek. Bogárdi Szabó István, az Magyarországi Református Egyház (MRE) lelkészi elnökének meghívására, a Rajnai Egyházzal közös szervezésben, a kontinens 12 országából érkeznek vendégek a partnerkonzultációra.

A június 2-án és 3-án megrendezésre kerülő esemény célja, hogy előmozdítsa a kritikus teológiai párbeszédet Európa református egyházai között, áttekintse az egyházak migráció kapcsán kiadott állásfoglalásait, valamint megvizsgálja a politikai cselekvésre vonatkozó felhívásokat és javaslatokat, amelyeket az egyházak és ökumenikus szervezetek fogalmaztak meg az elmúlt hónapokban. A konzultáció a migránsok és menekültek közvetlen helyzetét is vizsgálja a leginkább érintett országokban. A résztvevők betekintést nyerhetnek a migrációs statisztikák közelmúltban bekövetkezett változásaiba, az átalakuló jogi és a szociális juttatásokat érintő szabályozásokba, valamint az egyes országokban jellemző közhangulatba.

A konzultáció alkalmat kíván biztosítani az érdemi és őszinte párbeszédhez. Az eseményre közel harminc résztvevő érkezik, egy tucat egyház és ökumenikus szervezet képviseletében, a kontinens több mint tizenöt országából, többek között Olaszországból, Németországból és Görögországból. Jelen lesz Doris Peschke, az Európai Egyházak Migrációs Bizottságának (CCME) főtitkára, Martina Wasserloos-Strunk, a Református Egyházak Világközössége (REV) európai régiójának német alelnöke és Martin Engels, a Német Református Szövetség moderátora, valamint Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök, aki az ukrajnai helyzetről is beszámol. A tanácskozáson részt vesznek a REV európai régiója által nemrég felállított menekültügyi munkacsoport tagjai is.

Kommunikációs Szolgálat

Istent keresem

Józs 6

„A parázna Ráhábot, apja háza népét és minden hozzátartozóját azonban életben hagyta Józsué” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink