Ima az intézmények és a fenntartó együttműködéséért

2014. augusztus 12., kedd

Az intézmények és a fenntartó együttműködési irányelveinek kidolgozása, kapcsolata. Az Egyházi Jövőkép Bizottság szeptemberig minden héten egy-egy egyházunk életét érintő témában hívja imaközösségre a gyülekezeteket. A felhívások a bizottság zsinati előterjesztésében megfogalmazott huszonnyolc témakört követik.

„...akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál..." (Róm 8,28)

Pár hete a világ a foci bűvöletében élt. A meccsek nézői tanúi lehetek annak, milyen összjáték van egy-egy csapat tagjai között. Tulajdonképpen ez juttatta hálóba a labdát. Ez is a szinergizmus, az egymás hatását növelő erők egyik formája, amellyel mindenhol találkozunk, ahol valamilyen tényezők egymást befolyásolják.
A beteg azért van veszélyben, mert a különböző, egyszerre szedett gyógyszerek hatása káros is lehet. Máskor meg azt csodáljuk, hogy különböző csoportokhoz tartozó emberek viselkedésének milyen egymásra gyakorolt hatása, eredménye van. Pozitív és negatív értelemben egyaránt. És a természet jelenségeiről még nem is beszéltünk, amelyek együttes hatása csodákat és borzalmakat produkál, de említhetjük azt is, amikor a technika világában látjuk a gigantikus gépezetek alkatrészeinek összehangolt működését.
Pál tudta, hogy egy világbirodalom részeként élő gyülekezetnek nem olyan könnyű megértenie a folyamatokat. Különösen azt, hogy ezek összefüggéséből jó származik. Ezért említi a szinergizmus mai fogalmát: aki a történelemben felfedezi Isten tetteit, és azokon keresztül tudatosan is megtanul hozzá kötődni, megtapasztalja, hogy van értelme őt szeretni, mert végül mindenben az ő jósága jut érvényre. Tulajdonképpen csak annak nem lehet jó vége Pál szerint, ami nem az Úr szeretetéből fakad. Így van ez intézményeink kapcsolatrendszereiben is.
Intézményeink és fenntartóik Isten szeretetéből táplálkoznak. Vele együttműködve van csak egymással való jó kapcsolat. Az ő szeretete a jót eredményező irányelvek jó alapja. Az ő szeretete lehet csak az intézmények és a helyi gyülekezet, de az ellátottak gyülekezeteivel való jó kapcsolat jó irányelve, amelyből jó származik.

*

Imádkozzunk intézményeink és a fenntartó együttműködési irányelveinek ez alapján történő kidolgozásáért!
Imádkozzunk, hogy az intézményeknek a helyileg illetékes gyülekezettel, valamint az ellátottak gyülekezeteivel tartott kapcsolatában Isten szeretete határozza meg az együttműködés irányelveinek kidolgozását!

Enghy Sándor

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió