A GAW újra támogatja a horvátországi reformátusokat

2014. március 17., hétfő

Március 7 és 15. között Horvátországban és Szerbiában járt a GAW elnöke, Wilhelm Hüffmeier és főtitkára Enno Haaks. A német segélyszervezet vezetői református és evangélikus gyülekezeteket látogattak, egyházvezetőkkel egyeztettek a jövőbeli együttműködésről és szervezet által támogatott projekteket is felkerestek. Útjukon elkísérte őket a Magyarországi Református Egyház külügyi irodájának vezetője.

A GAW vezetői felkeresték a Horvátországi Református Keresztyén (Kálvini) Egyház (HRKE) (http://www.reformator.hr/) számos gyülekezetét, a zágrábi és bjelisevaci horvátajkú gyülekezeteket éppúgy, mint Kórógy, Karancs, Kő és Bellye magyar közösségeit. Zágrábban a helyi horvátajkú lelkész, Branimir Bukanovic, a HRKE zsinati titkára fogadta a német küldöttséget. Bukanovic a horvátországi látogatás helyi szervezőjeként részletesen beszámolt a protestáns közösségek helyzetéről és a HRKE életének örömeiről és nehézségeiről a 2011. évi püspökválasztás óta eltelt időben.

A GAW küldöttség Kórógyon az egyház főgondnokával, Kel Józseffel folytatott hosszú megbeszélést az új egyházkormányzat terveiről és a korábbi egyházszakadások hatásáról. A német vendégek Laskón Csáti Szabó Lajos püspökkel is találkoztak. Az egyeztetések és a gyülekezetlátogatások tapasztalatainak hatására a GAW a helyszínen úgy döntött, hogy felújítja a megszakadt kapcsolatokat és a záros határidőn belül újra folyósít anyagi támogatást, elsősorban a háború következtében még mindig rossz állapotú egyházi épületek felújítási munkálataira. A pozitív döntésben az a tény is fontos szerepet játszott, hogy a HRKE-t a Magyar Református Egyház 2013. júniusi közös zsinatán felvette tagjai közé.

A GAW vezetőség útja a Vajdaságban folytatódott. Az elnök és a főtitkár látogatást tett a szabadkai gyülekezetben, ahol Dautermann Margit gondnokasszony vendégszeretetét élvezték. Bácskossuthfalván Móricz Árpád lelkipásztorral, Pacséron pedig Csányi Erzsébet lelkésznővel, Szerbiai Református Keresztyén Egyház zsinati tanácsosával találkoztak. A zsinati tanácsossal a GAW támogatások folyósításáról és adminisztrációjáról is egyeztetést folytattak. A két vezető járt Bácsfeketehegyen, felmérte a „Leuenberg ház" néven futó konferenciaközpontban német támogatással folyó munkálatokat, valamint Maradékon találkozott az SZRKE püspökével, Halász Bélával.

Enno Haaks úti beszámolója itt olvasható.

Külügyi Iroda

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió