Ülésezett az Egyház-szociológiai Bizottság

2013. január 29., kedd

Január 25-én az Egyház-szociológiai Szakértői Bizottság tagjai tanácskoztak. Az Egyházkerületek delegáltjai (Gál Sándor, Kovács I. Gábor, Dr. Márkus Mihály, Tőkéczki Ilona) munkájukat még 2009-ben kezdték meg, azonban közel egy évi működés után sajnos a bizottsági munka alábbhagyott.

A Zsinat novemberi döntését követően - amikor is az egyház-szociológiai kutatások folytatásáról és konkrét lépéseiről határozott - a bizottság feladata volt, hogy a zsinati határozat végrehajtásában gondolkodjon. Ennek érdekében a tanácskozáson jelen voltak a KRE képviselői is, Dr. Pálinkó Éva szociológus, és Dr. Csanády Márton a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikációs és kutatási igazgatója is.

A tanácskozáson a zsinati előterjesztéssel összhangban úgy határoztak, hogy az első és legfontosabb feladat, a remélhetőleg  tavasszal napvilágot látó 2011. évi népszámlálás eredményeinek értékelése, valamint zen eredmények összevetése a 2001-es, és az azt megelőző 1949-es népszámlálás adataival.

A Bizottság megállapította, hogy mindezen felül már most igen sok hasznos és használható információ áll egyházunk rendelkezésére, a különböző  felmérések, éves jelentések, vizitációs  jegyzőkönyvek alapján, amely adatok, információk feldolgozása fontos lépés lehet az egyház-szociológia munka kiteljesítésében.

A Bizottság szintén megkezdte az egyeztetést- a fentebb már említett zsinati határozattal összefüggésben- egy egyházon belüli kérdőíves felmérés előkészítéséről. Ezzel kapcsolatban megállapították az Egyházi Jövőkép Bizottsággal való együttműködés szükségességét.

A Bizottság reméli, hogy hozzá fog jutni azokhoz a rendelkezésre álló adatokhoz, információkhoz, amelyek segítségével a saját kutatását is hatékonyabban tudja megtervezni.

A kutatói munka lebonyolításában, a zsinati határozat értelmében is, a Bizottság a KRE újonnan létrehozott szociológiai tanszékére kíván támaszkodni.

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió