Összefogás a leégett vilmányi gyülekezeti házért

2010. december 09., csütörtök

Szerdára virradóra leégett a vilmányi gyülekezeti ház teteje. Az épület az egész falu szempontjából is nagyon fontos, mert oktatás is folyik ott. Az egyházkerületek négymillió forinttal járulnak hozzá az újjáépítéshez.

Az eddig is nagyon sanyarú helyzetben lévő vilmányiaknak újabb nehézséggel kell szembenézniük: szerdára leégett a református gyülekezeti ház teteje. A község iskolájában a gáz kikötése óta már eddig sem volt rendesen fűtés, így ezt az épületet is használták oktatási célokra is. A Zsinati Tanács szerdai ülésén az egyházkerületek négymillió forintos rendkívüli segélyt szavaztak meg a helyreállításra.

Egy épület leégése sohasem jön jókor, de az Abaúji egyházmegyében található Vilmányban most még a szokásosnál is nagyobb csapást jelent, hogy szerdára virradóra lángra kapott a több mint hatvanéves gyülekezeti ház födémje és tetőszerkezete. Tudni kell ugyanis, hogy az 1300 lelkes település önkormányzata nagy tartozást halmozott fel a gázszolgáltatóval szemben ezért az önkormányzati épületekben, így az iskolában és az óvodában is kikapcsolta a Tigáz a fűtést októberben.

Ez érintette a református gyülekezetet is, mert egy megállapodás alapján helyiségeikben átvállaltak bizonyos feladatokat, de ennek fejében az önkormányzat fizette a közüzemi díjakat. Mivel ez nem történt meg, a gyülekezeti házban is kikötötték a gázt a szakemberek – tudtuk meg Sohajda Leventétől, Göncruszka, Hejce és Vilmány lelkészétől.

Pedig az egyházközség nemcsak speciális oktatási feladatokat vállalt át; az „Esélyt adunk” Tanoda projektben száz roma gyerek felzárkóztatásában vettek részt református lelkipásztorok, pedagógusok és önkéntesek. Emellett a gyülekezeti ház hátsó helyiségében a fűtés nélkül maradt óvoda egyik csoportja kapott elhelyezést.

A helyzet tehát eddig sem volt rózsás, a fűtés októberi kikapcsolása miatt hat hétig szünetelt a tanítás Vilmányban, csak november végén mehetett újra iskolába a háromszáz helyi gyerek.

Az 1946-ban – református iskolának – épített gyülekezeti házban keletkezett tűznek is köze van a szükséghelyzethez. A fűtést kandallókkal oldották meg, a kémények azonban a gerendákhoz tapadtak, és így azok átizzottak. Sohajda Levente elmondta, hogy előbb a füstre lettek figyelmesek, majd felbontva a födémet, látszott, hogy izzanak a gerendák. Aztán tovább bontották és egyértelmű lett, egyre nagyobb helyre terjed ki a tűz. Aztán a hatvanéves tetőszerkezet sem menekülhetett meg, és ahogyan az ilyenkor sajnos előfordul, a vízzel oltás is nagy károkat okozott az épületben.

A lelkipásztor elmondta, még nem egyértelmű, mekkora kárt szenvedett az épület, és mennyibe fog kerülni a helyreállítás. Pénteken jönnek a szakemberek, de az már most biztos, hogy nemcsak a tetőt kell újjáépíteni, hanem a födémmel is lesz munka.

A tűzeset szerdára virradóra történt, aznap ülésezett Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa. Az ülés végén Csomós József, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke azt indítványozta a testületnek, hogy a négy egyházkerület rendkívüli segélyként összesen négymillió forintot jutasson el a vilmányi gyülekezetnek. A Zsinati Tanács egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

„Nagyon nagy dolog, hogy ilyen gyorsan reagáltak erre a helyzetre. Korábban többször éreztük azt, hogy – nem az egyház részéről – magunkra hagytak minket. Nem is az anyagiak miatt fontos az, hanem azért, mert tudjuk, számíthatunk másokra is” – mondta Sohajda Levente. A munkálatokat azonnal meg szeretnék kezdeni, mert lehetőség szerint december végére helyre szeretnék állítani a károkat. Az sem segít, hogy a hathetes iskolai kényszerszünet miatt Vilmányban idén a téli szünet is elmarad.

Csepregi Botond

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió