Ülésezik a 2011-es skót zsinat

2011. május 25., szerda

Nagy médiafigyelemmel kezdődött a Skót Egyház zsinati ülése május 21-én, szombaton. A tanácskozáson több mint nyolcszáz részvevő van jelen.

A zsinatot a 19. században épült Mound-on található Assembly Hall-ban tartják, ami Edinburgh szívében helyezkedik el. Ezek között a falak között ülésezett 1999 és 2008 között az újonnan megalapított Skót Parlament is.

Az első zsinatot a skót reformáció évében, 1560-ban tartották, ekkor alapították meg a Skót Egyházat (Church of Scotland) is. A zsinat évente egyszer ülésezik és a Skót Egyház 48 egyházmegyéjének 850 küldöttje vesz részt rajta, akik egyházatyák, lelkipásztorok és diakónusok is lehetnek.

A zsinatot évente egyszer tartják. A tanácskozáson törvényeket hoznak, és zsinati tervet készítenek az elkövetkezendő egy évre. A zsinatra rendszeresen meghívják a partneregyházak képviselőit is. A napi tanácskozást a Skót Egyház Zsinatának moderátora vezeti, akit mindig egy évre választanak.



A zsinaton megfigyelőként vesz részt Sir David Clive Wilson, a királynő, II. Erzsébet képviselője. A zsinatot követően minden évben kiadják a az úgynevezett Kék Könyvet (Blue Book), ami a zsinati jelentéseket tartalmazza.

A 2011-es zsinat május 21-től május 27-ig tart. Ez az egyház számára egy rendkívül fontos időszak, mivel rengeteg téma, és program kerül napirendre.

A tanácskozáson több mint nyolcszáz részvevő van jelen, beleértve azokat a nemzetközi és ifjúsági delegátusokat is, akik ugyan felszólalhatnak tárgyalásokon, de nincs szavazati joguk.  

A testület első döntéseként moderátort választott, Nt. David Arnott személyében, aki bemutatkozó beszédében hálát adott, hogy fia és magyar menye is vele lehetnek, valamint, hogy három unokáját Magyarországon keresztelte.

Vasárnap ünnepi istentisztelettel folytatódott a program, majd délután nagy fesztivált tartottak a város központjában fekvő Princess Street Gardens-ban, ahova több ezren látogattak el.

Hétfő reggel úrvacsorás istentisztelettel kezdték a napot, aztán pedig kezdetét vette a nap egyetlen, de igen hosszan tartó vitája, amely a homoszexualitásról és a lelkészségről szólt.

David Arnott moderátora a homoszexualitást érintő vita után így nyilatkozott: "Az irány, melyen elindultunk, a téma feltárását segíti, de az új Teológiai Bizottság két éven belül fog jelentést tenni, ezért még nem született döntés az ügyben. A Skót Egyház tovább folytatja munkáját, hogy útmutatást és lelki vezetést nyújtson a skót embereknek."

A moderátor határozott vezetése alatt, végig tisztelettel vitatták meg kérdéseket, és bár maradtak nézeteltérések, egyhangúlag méltatták a bizottságot, amely alapos és pártatlan tanulmány írt a témáról. 


Aaron Stewens
a St. Columba’s Skót Gyülekezet lelkipásztora, a magyarországi Skót Misszió vezetője

Bővebben a Skót Egyház Zsinatáról...

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió