Elhunyt John Stott

2011. július 31., vasárnap

Az evangéliumi mozgalom egyik legnagyobb hirdetőjét, a protestáns megújulás egyik vezéralakját július 27-én 90 éves korában érte a halál.

John Robert Walmsley Stott  Londonban született 1921 április 27-én. Az egyetemet Cambridgben végezte, ahol francia nyelv- és teolgóia szakos diplomát szerzett, majd anglikán lelkipásztorrá lett. 1945-től a londoni All Souls templomban szolgált.

Neve akkor vált igazán ismertté, amikor 1974-ben a svájci Lausanne-ban megrendezett világevangelizációs konferencián, -amely a világ addig legtöbb misszionáriusát megmozgató eseménye volt-, szövetségről szóló dokumentumot fogalmazott meg. Ez alapján határozzák meg a mai napig azt, ki tekinthető evangéliumi hívőnek.

2007-ben, 86 évesen ment nyugdíjba, de professor emeritusként továbbra is tanított teológiát. Munkásságát a világi gondolkodásúak is elismerték, 2005-ben az amerikai Time magazin belehelyezte a világ 100 legbefolyásosabb emberének rangsorába.

Több mint 40 könyvet írt, utoljára magyarul az Egy az Úr, egy a hit  című jelent meg. Írásai, előadásai által óriási hatást fejtett ki a nemzetközi evangéliumi mozgalomra., munkája eredményeként mára különböző keresztyén gyülekezet, hívő vallja magát evangéliumi keresztyénnek.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió