2019 legemlékezetesebb történetei

2020. január 09., csütörtök

Mi minden történt egyházunkban a tavalyi évben és mire emlékezünk majd 2019-ből? Miután kiválogattunk archívumunkból kilenc emlékezetes képet és fontos történetet, a legolvasottabb tavalyi cikkeinket, legnézettebb videóinkat és kedvenc írásainkat is összegyűjtöttük.

Olvasóink kedvencei:

A hit próbája?

2019-ben a legolvasottabb témánk a januári tűzeset volt, amelyben egy ember elhunyt és 165 református diák, köztük a budapesti teológia hallgatóinak kollégiumi otthona is megsemmisült. Az azonnali kármentés és vizsgálat után bebizonyosodott, hogy a Ráday utca 28. második és harmadik emelete teljesen lakhatatlanná vált, a romok alól pedig egyre több alkalommal fakadt fel a kérdés: miért hagyta ezt Isten? Erre próbáltunk választ keresni a tragédia után egy héttel tartott istentiszteleten, de annál sokkal többet találtunk – szilárd hitvallásokat.

Zene, alázat, szorgalom: református fiúk az X-Faktor színpadán

Stabil teljesítménnyel jutott a tavalyi X-Faktor tizenkét döntőse közé Orosz Dániel és Kovács Bence, vagyis a C.O.O.L. zenekar. A felvidéki református fiúk saját dallal debütálnak az első élő műsorban, melyet mentorukkal, Puskás Péterrel közösen írtak. A velük készített beszélgetésünk – szintén stabil teljesítménnyel – a képzeletbeli dobogó második lépcsőfokáig jutott.

Böjt idején odafigyelést vár a keresztyénektől az Úr

Egyre inkább jellemző, hogy a református gyülekezetek tagjai is böjtölnek húsvét előtt. A böjtről, annak szerepéről és jelentőségéről Kocsev Miklóssal, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánjával beszélgettünk –  láthatóan olvasóink nagy örömére.

80 éves tervek valósultak meg Pesterzsébeten

A dobogós helyezésről ugyan lecsúszott, de szintén népszerű olvasmány volt a Budapest-Pesterzsébet-Klapka téri Református Egyházközség különleges történetű, régi tervek alapján épült új templomának április 7-i felszenteléséről készült tudósításunk.

Az ember fontosabb a profitnál

Gyümölcsleveket, lekvárokat és aszalt gyümölcsöket készítenek a szóládi reformátusok. Sőt a Balatonhoz közeli faluban a református gyülekezet az egyik legnagyobb munkáltató. Céljuk, hogy a helyben maradást segítsék, és úgy látják, ennek egyik eszköze a munkahelyek teremtése, kollégáik megbecsülése. Május elsejei riportunkat szintén szerették olvasóink.

A Notre-Dame mi vagyunk

„Ott vagyunk lélekben a térdre boruló, imádkozó és éneklő párizsiakkal a gyászban, de abban a katartikus felismerésben is, hogy van mit elvesztenünk, még ha »csak« egy épület pusztul is el" – Köntös László dunántúli főjegyző a reposzt blogon tette közzé gondolatait a párizsi Notre-Dame katedrális jelentős részét elpusztító tavalyi tűzesetről. Írását mi is megjelentettük, és ez lett a legolvasottabb véleménycikkünk 2019-ben.

Legnézettebb videóink:

Csillag vagy

Mindig is érdekelte a Csillagpont lényege, de még sosem látta azt a saját szemével? A tavalyi CSP Band, a debreceni Első Lépés zenekar írt egy dalt a református ifjúsági találkozóról, az ahhoz készített klippünk pedig a legnézettebb videónk lett 2019-ben. Hallgassák meg Önök is!

Elindult a mulatság! :) - Megkezdődött a kilencedik Csillagpont

A képzeletbeli ezüstérmet is a Csillagpont szerezte meg, pontosabban a tavalyi találkozó nyitó napjáról készült riportunk. A Kárpát-medence különböző pontjairól háromezer fiatal találkozott július 23. és 27. között Debrecenben. Igazán jó mulatság volt!

Reportré: Végh Tamás

Harmadik legnézettebb videónk  2019-ben a református egyház ismert és kevésbé ismert, de mindenképp példaértékű arcait bemutató portrésorozatunk nyitó darabja lett. Nézzék meg Végh Tamás nyugalmazott fasori lelkésszel készített beszélgetésünket! 

A számunkra legemlékezetesebb cikkek:

Ne ismételje magát a történelem!

Március 15-ét még nemzeti imádságunkat énekelve ünnepelhették a felvidéki magyarok, nem sokkal később azonban a Szlovák Nemzeti Tanács ezt korlátozó törvénymódosítása rázta meg a közvéleményt. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa szinte azonnal nyilatkozatban reagált, melyhez csatlakozott a Magyar Református Egyház vezetőinek testülete, a Generális Konvent elnöksége is. A kialakult helyzetről és himnuszunkról Fazekas László felvidéki püspököt kérdeztük. 

A tökös gyülekezet

„Áldás, békesség! Jöttünk tökölni!" – így köszöntöttek minket október első szombatján a 'bagosi parókia udvarán, ahol éppúgy repkedtek a levegőben a tökös poénok, mint ahogy a kimagozott tökhéjak huppantak fel egymás után a lovas szekérre. Hallottuk, hogy a Hajdúbagosi Református Egyházközség gazdálkodik, elmentünk hát segíteni nekik szüretelni, hogy megértsük, hogyan lesz a pirított tökmag a gyülekezetépítés eszköze.

1956, a rendelt idő

Élete legszebb élményének tartja 1956. október 23-át Varga László nyugalmazott dunamelléki főjegyző, egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Órákig állt az Országház előtt, de akkor eszébe sem jutott, hogy egyszer belőle is képviselő lesz. Az 1956-os forradalom hatvanharmadik évfordulója előtt néhány nappal arra kértük, hogy járja végig velünk azokat a budapesti helyeket, amelyeken egykor társaival járt.

Ha tetszettek a cikkeink és a videóink, böngésszék Youtube csatornánkat, kövessenek minket Facebookon és Instagramon, valamint olvassanak minket 2020-ban is!

Farkas Zsuzsanna, Feke György

Fotó: Kalocsai Richárd, Kapás Csilla, Pataki Botond, Szabó Gábor/X Faktor, Szarvas László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.