A szíriai örményeknek gyűjtenek a református diákok és pedagógusok

2019. november 20., szerda

A Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatja a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap (KMROA) idei adománygyűjtése – erősítette meg a reformatus.hu kérdésére válaszolva Ábrám Tibor, a Generális Konvent elnökségének az Oktatási Alapért felelős tagja.  

A Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak vezetőinek tanácskozó testülete 2019 novemberében bejelentette, hogy a KMROA idei adománygyűjtésének kiemelt célja a Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola támogatása. A gyűjtéshez idén magánszemélyek, más intézmények és szervezetek is csatlakozhatnak. A felhívásban arra kérnek mindenkit, hogy „figyelmünket és együttérző szeretetünket fordítsuk a Szíriai Örmény Református Egyház háborús körülmények és üldöztetések között végzett oktató-nevelő szolgálata felé” – erősítette meg a reformatus.hu kérdésére válaszolva Ábrám Tibor.

A református oktatási intézmények határokon átívelő szolidaritási alapja idén tíz éves. Az alapgondolat az volt, hogy maguk a pedagógusok és a diákok támogassák rászoruló társaikat, ezzel is erősítve bennük az összetartozás és a szolidaritás érzését. Egy évtized alatt a református pedagógusok és diákjaik több mint 133 millió forintot gyűjtöttek össze. Ebből sikerült életben tartani az ukrán állami támogatás nélkül működő kárpátaljai líceumokat, szerte a Kárpát-medencében bővíteni a nyelvhatáron megtartó erőt jelentő református intézményhálózatot, valamint tízezer diáknak kezébe adni a Bibliát. Mindezért úgy adnak hálát az oktatási intézmények, hogy ezúttal közel-keleti testvéreink iskoláját támogatják.

A nehéz helyzetben lévő libanoni és szíriai reformátusokkal 2016 óta áll közvetlen kapcsolatban a Magyarországi Református Egyház. 2017-ben és 2019-ben a Magyar Református Szeretetszolgálat már támogatta a háborús régióban élő gyerekek között végzett vasárnapi iskolai szolgálatukat, a Generális Konvent pedig a legszegényebb diákok ösztöndíjalapját egészítette ki saját forrásból. A maroknyi szíriai és libanoni református gyülekezet erején felüli, színvonalas oktatási rendszert tart fenn. Ugyanakkor segítenek a menekülttáborokban is, hogy a nyolc éve tartó háború miatt ne kelljen oktatás nélkül felnőnie egy teljes generációnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a megbékélésre is: keresztyén, muszlim, arab és kurd gyerekek egyaránt látogatják intézményeiket.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.