Eszközei vagyunk a megbocsájtásnak

2019. október 30., szerda

„Szenved- e valaki közöttetek? Imádkozzék!" A 108. zsoltár második verse összefoglalja a Kárpát- medencei ifjúsági imaéjjel célját, melynek jegyében református fiatalok százai gyűltek össze gyülekezeti közöségükben, hogy beszélgetve, játszva és imádkozva töltsenek együtt egy estét.

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei református ifjúsági imaéjjelt. Az esemény szervezője Budapesten idén, akár csak tavaly, az EGYRE Egyetemi Református Misszió gyülekezete volt. A résztvevőknek alkalmuk adódott a közös imádságra, éneklésre, lehetőségük volt lelkipásztorokkal beszélgetni, imasétán részt venni, sőt még az irodalmi kávézó finomságait élvezve is elmélyülhettek a megbocsájtás különböző aspektusaiban.

„Amikor az igehirdetésre készültem rádöbbentem, milyen nehéz is erről a témáról beszélni" – vallotta meg az alkalom igehirdetője, Bacskai Bálint, a Salétrom utcai református gyülekezet lelkipásztora. Prédikációjában a megbocsájtás folyamatait, mélységeit, illetve annak fölülről vezéreltségét hangsúlyozta.

Berényi-Jerebák Ancsi pszichológus lélektani perspektívából elemezte a megbocsájtást. Az előadás mindennapi példákból épült fel, így tette érthetőbbé, és hozta közelebb ezt a bonyolult érzelmi állapotot. Emellett felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a megbocsájtás nem egy lezárható folyamat, folytonosan dolgoznunk kell vele.

„Egy habos-babos Babitsot szeretnék!" – hangzott a kérés az esti órákban. Az irodalmi kávézó több ínyencséggel is szolgát a jelenlévők számára, az italkülönlegességekhez a tematikához kapcsolódó idézetek társultak. Az utóbbi rendeléshez például ez:
„Nem kérem senkinek, ha javát akarom,
a békés szeretőt. Mit ér a nyugalom?
Inkább kivánom én a vad szavak özönjét,
vagy magam sírni, vagy látni a lányka könnyét,
vadul vádolni vagy csitítni a csatát,
és megbocsátani, s kérni bocsánatát.."
(Babits Mihály: Éjjeli vendégség részlet)

A református ifjúsági közösségek közötti összhangról, és az egység megéléséről mi sem árulkodik jobban, minthogy az este utolsó programja egy skype-os videóhívás volt, melyben a nyíregyházai imádkozókkal léphettünk kapcsolatba. Földrajzi határokat átívelve és hálával telve énekelt együtt a két ifjúsági közösség.

Az este folyamán a központi témát nemcsak az ima hozta közelebb számunkra, hanem a közös dicsőítés is, melyben a dalok fohászként szálltak a magasba. Az alkalom tanulságaként bátran kijelenthetjük, az igazi megbocsájtás nem nálunk van – de kérhetjük azt, és eszközévé válhatunk.

Ritoók Teréz, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.