1956 képei

2019. október 21., hétfő, Debrecen

1956 képei címmel nyílik kiállítás október 21-én, hétfőn 17 órakor a Debreceni Református Kollégium múzeumpedagógiai termében.

1956 képeiből a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának van a legnagyobb gyűjteménye, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma az utóbbi években kezdett intenzív gyűjtésbe. Az így kialakult alapgyűjtemény művészettörténeti jelentőségű. A válogatás olyan alkotásokból áll, amelyek a rendszerváltás előtt keletkeztek, és alkotóik forradalom élmény- és emlékanyagát a személyes közvetlenségükkel, az átélés hitelességével jelenítik meg. Az ajándékozásokból és vásárlásokból épülő kollekció mostani tárlata az eddig megszerzett művekből, elsősorban a grafikai anyagból és plakátokból ad válogatást.

A kiállításban szereplő művek alkotói: Aknay János, Ambrus Győző, Balogh Zoltán, Bényi Árpád, Bíró Lajos, Bokros Péter, Darvas Árpád, Dede Ernő, Deéd Ferenc, Ducki Kristóf, Farkas András, Fényes Zoltán, Inconnu művészcsoport, Jakovits József, Major Kamill, Marosán Gyula, Megyik János, Pázmándy István, Pleidell János, Rapaich Richárd, Schmal Károly, Serfőző Magdolna, Stefanovits Péter, Szalay Lajos, Szőnyi István, Tóth Sándor és Veszprémi Imre.

A kiállítást rendezte és megnyitja Sümegi György művészettörténész.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.