Délvidéken tanácskoztak a Kárpát-medencei református egyházvezetők

2019. október 04., péntek

A nemzeti összetartozás emlékévének központi református programjáról is döntés született a Generális Konvent legutóbbi elnökségi ülésén. A Kárpát-medencei református egyházak vezetői október 1-én és 2-án – a Szerbiai Református Keresztyén Egyház elnökségének meghívására – Hertelendyfalván tanácskoztak.

A magyar országgyűlés júniusban döntött arról, hogy a trianoni békeszerződés századik évfordulójára emlékezve 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánítják, olyan rendezvények, kiadványok és művészeti alkotások létrejöttét is támogatva, amelyek „erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát, önazonossága kifejezését és védelmét".

A testület döntése nyomán – az emlékév programsorozatához is csatlakozva – 2020. május 22-én Marosvásárhely láthatja vendégül a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete, a Genrális Konvent közgyűlését, másnap ugyanott a magyar református egység napját ünnepelhetjük, ahová – a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan – többezer résztvevőt várnak majd. A találkozó programjának kiemelt eseménye lehet az anyaországban és Kárpát-medence egyéb tájain mostanában felépült vagy megújult száz templom és egyházi intézmény jelképes felszentelése, megmutatva, hogy az évszázados szétszakítottság ellenére jelen van és építkezik a magyar református közösség.

Az 1880-as években bukovinai székelyek betelepítésével létrejött és a Kárpát-medence legdélibb magyar református gyülekezetének is otthont adó településen megtartott tanácskozáson a Generális Konvent elnöksége tárgyalt egyebek mellett költségvetési kérdésekről, valamint a külhoni és diaszpórában élő magyar reformátusok helyzetéről is.

reformatus.hu, fotó: Barcza János

Istent keresem

Mal 3,6–12

„...tegyetek próbára engem!... Meglátjátok, ...bőséges áldást árasztok rátok” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →