„Magyarország védőpajzs”

2019. szeptember 05., csütörtök

Identitásunk része, hogy a keresztyénség védőpajzsa legyünk – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán a Budapest Forum for Christian Communicators elnevezésű nemzetközi konferencián.

Magyarország egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettese a keresztyén szolidaritásról beszélt a háromnapos tanácskozás szerdai megnyitóján: „Keresztény kultúrkörben élünk már több mint ezer éve, keresztyén ország vagyunk államalapító királyunk szándéka szerint, identitásunk része védeni a kereszténységet mongolok, törökök, nácik és bolsevikok ellen." A 150 éves török hódoltságra és a 40 évnyi kommunista diktatúrára emlékeztetve kijelentette: Magyarország tudja, milyen az, ha üldözik a keresztyéneket, épp ezért tartja nagyon fontosnak, hogy a vallásuk miatt veszélyeztetett keresztyén közösségek megmaradását segítse, például a Közel-Keleten.

Semjén Zsolt dolgozószobájában tartja Marton Boldizsár Marcell karmelita szerzetes szovjetek által átlőtt keresztjét

„Keresztyén újságíróként az igazságot kell szolgálnunk, ugyanúgy, ahogy nem hívő kollégáinknak is" – hangsúlyozta John O'Sullivan, a budapesti és washingtoni székhelyű, mérsékelt konzervatívok és liberálisok közötti párbeszédet ösztönző Danube Institute elnöke. A konzervatív gondolkodó korunk nyugati civilizációját úgy jellemezte, mint amelyiknek fontosak a keresztyénségben gyökerező erkölcsök, de már nem értik igazán azok gyökerét, ezért születnek a keresztyének számára elfogadhatatlan szabályok. A The London Times és a The Daily Telegraph munkatársa óva intett az álhírek terjesztéséről és arra buzdította kollégáit, hogy törekedjenek a semlegességre, ne legyenek rosszakarók, hanem legyenek „az igazság partizánjai".

„Komoly erők mondják világszerte, hogy a keresztyén értékekre, kultúrára nincs szükség, mindez már a múlté, a történelem túllépett rajta. Tévednek. Ami értékes, az nem lehet elavult" – fogalmazott a konferenciát szervező Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. A Külgazdasági és Külügyminisztérium háromnapos nemzetközi találkozója arra tett kísérletet, hogy a keresztyén értékek mentén adjon válaszokat korunk kihívásaira, bemutassa Magyarország álláspontját és külföldi konzervatív szakemberek véleményét.

A konferencia első napján a keresztyén média és újságírás, az ifjúság megszólítása, valamint a családpolitika és a keresztyén értékek témájában tartottak előadásokat és panelbeszélgetéseket. A második nap témái az üldözött keresztyének helyzete és megsegítése, a tudomány és a vallás kapcsolata, valamint a hit szerepe a sikerben. A harmadik napon az egyházak kommunizmusbeli helyzetéről, a 21. századi keresztyén identitásról, politika, migráció és keresztyénség kapcsolatáról, valamint a nyugati keresztyénség jövőjéről lesz szó angol és magyar nyelven.

reformatus.hu, fotó: Mohai Balázs / MTI

Istent keresem

Jel 19,1–10

„Örüljünk és ujjongjunk…” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →